Lavrov: “Rusija podržava Beograd oko pitanja Kosova, Rezolucije 1244…”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

(Beta) – Ministri spoljnih poslova Rusije i Srbije, Sergej Lavrov i Nikola Selaković, ocenili su danas u Beogradu da su zajedničke vrednosti i poštovanje međunarodnog prava najčvršći temelj saradnja tih dveju država.

“Imamo jedinstvenu saradnju i saglasni smo u potpunom poštovanju međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija i njenih principa uključujući suverenitet, teritorijalni integritet i nemešanje u unutrašnja pitanja drugih država”, preneo je Lavrov novinarima u Beogradu.

Plan o konsultacijama dva ministarstva 2021-22. koji su ministri danas potpisali, koristan je mehanizam za zajedničke aktivnosti, ocenio je Lavrov.

“Razgovarali smo i o (njegovoj) poseti BiH koja je bila pre (daanašnje) posete Beogradu i potvrdili našu doslednu poziciju podrške Beogradu u svemu što se tiče pitanja Kosova, Rezolucije 1244, te da sve što se radi treba da se radi u okviru tog dokumenta”, rekao je ruski ministar.

Selaković je rekao da su danas razmenili mišljenja o važnim međunarodnim pitanjima.

Rusiji i Lavrovu lično je zahvalio zbog podrške Srbiji “po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta na međunarodnoj političkoj areni kao i u međunarodnim organizacijama”.

“Zahvaljujem se i na naporima Rusije da se u SB UN sačuva redovno podnošenje izveštaja o KiM i poštovanju rezolucije 1244, kao i na podršci nastavku rada Unmika, kao i na podršci u drugim međunarodnim organizacijama na zaštiti identitetskih prava srpskog naroda, SPC i srpskog jezika i ćiriličnog pisma”, naveo je Selaković i dodao da je saradnja s Rusijom “na izuzetno visokom nivou”.

“Simbol prijateljstva i bratstva, i dobar putokaz za saradnju u budućnosti” je “zajedničko ktitorstvo dve zemlje” kojim je izgrađen beogradski Hram Svetog Save, rekao je Selaković.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500