Lavrov: “Rusija će čvrsto podržati Srbiju u odlukama koje ona smatra neophodnim…”

0
Foto: Profimedia

Ministar spoljnih polsova Rusije Sergej Lavrov rekao je da pretpostavlja da su sporazumi između Beograda i Prištine u Vašingtoni potpisani u cilju rešavanja aktuelne situacije i naglasio da ruska strana nema sumnje da će srpsko rukovodstvo nastaviti da podržava punu primenu Rezolucije 1244.

Prema rečima Lavrova, ruska strana će, kako je više puta govorio predsednik Vladimir Putin, čvrsto podržati Srbiju u koracima koje ona smatra neophodnim u okviru ove rezolucije, prenosi N1.

Lavrov je dodao da “to Brisel ne bi smeo da zaboravi, između Beograda i Prištine postignut je sporazum o osnivanju Zajednice srpskih opština Kosova koji je osiguravao zakonska prava srpskog stanovništva ove pokrajine”.

“Prošlo je sedam godina. Evropska unija je u tom trenutku bila veoma ponosna na takvo dostignuće. Mi smo, takođe, pozdravili ovo dostignuće. Zapravo, to je bio veoma važan korak, ali u tom pogledu ništa nije učinjeno i, uopšte, podsećamo Evropsku uniju na to”, naglasio je Lavrov.

Pre neki dan predsednik Vučić je boravio u Briselu, gde su nastavljeni kontakti o kosovskim pitanjima i nadamo se da naše kolege iz Evropske unije neće zaboraviti da je uz njihovo posredovanje postignuto nešto što vlasti u Prištini potpuno ignorišu, zaključio je ruski šef diplomatije.