Lavrov razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Jermenije: “Zabrinuti smo. Neophodno je što pre obustaviti oružani sukob”

0
Foto: Profimedia

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov naglasio je da je neophodno što pre obustaviti oružani sukob u spornom regionu Nagorno-Karabaha između Jermenije i Azerbejdžana.

On je razgovarao sa jermenskim kolegom Zograbom Mnacakanjanom i izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog nastavka borbenih dejstava velikih razmera na liniji dodira i o informacijama o poginulima i ranjenima, a naglasio je da je neophodno što pre obustaviti oružani sukob, prenosi N1.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Rusije, Lavrov je rekao da će Rusija, zajedno sa ostalim kopredsednicima Minske grupe OEBS-a, nastaviti da preduzima napore na posredovanju, usmerene na stabilizaciju situacije, preneo je Sputnjik.

Podsetimo, obe strane su jutros prijavile da ima civilnih žrtava, a Jermenija je proglasila ratno stanje i opštu mobilizaciju.

“U Jermeniji je proglašeno ratno stanje i opšta mobilizacija. Zahtevam da se svi jave u vojne odseke”, napisao je jermenski premijer Nikol Pašinjanin na Fejsbuku, preneo je AFP.

“Podržimo čvrsto našu državu, našu vojsku (…) i pobedićemo. Živela slavna jermenska vojska”, napisao je Pašinjanin.

Prethodno je predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Artjunjan u Stepanakertu saopštio da je uvedeno ratno zakonodavstvo, preneo je TASS.

Predsednik Azejberdžana Ilham Alijev u televizijskom obraćanju ranije danas obećao je pobedu u borbama njegove vojske i jermenskih i separatističkih snaga u Nagorno – Karbahu, preneo je AFP.

“Azerbejdžanska vojska se bori danas na svojoj teritoriji, brani svoj teritorijalni integritet, zadaje razorne udarce neprijatelju. Naš cilj je pravedan i pobedićemo”, rekao je on.