Lavrov: “Neki beloruski opozicionari žele da padne krv, ne isključujemo mogućnost da rade na daljoj destabilizaciji države”

0
Foto: Profimedia

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da neki beloruski opozicionari, koji žive na Zapadu i odatle pokušavaju da utiču na dešavanja u svojoj zemlji, žele da padne krv i da isprovociraju reakciju beloruske policije, koja sada nikoga ne dira i ne meša se u održavanje mirnih demonstracija, prenosi N1.

Smatramo to kriminalnim, rekao je Lavrov i dodao da Moskva ne isključuje mogućnost da su bivši predsednički kandidat Svetlana Tihanovskaja i njene pristalice zainteresovani za dalju destabilizaciju situacije u Belorusiji.

“Tihanovskoj očigledno nisu dozvolili da se smiri, pa je počela da daje oštre političke izjave zahtevajući da se nastave štrajkovi i protesti, a karakteristično je da sve češće izjave ne daje na ruskom ili beloruskom, već na engleskom jeziku”, istakao je Lavrov, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, to znači da je glavna adresa kojoj se Tihanovskaja obraća u “zapadnom pravcu”.

“Možda je, ništa ne tvrdim, svrha takvog poteza da se zapadne zemlje spreče da se smire i da se ubede da nastave da se bave ovom situacijom”, rekao je Lavrov.

On je naveo da Moskva zna da se ne slažu svi zapadni partneri Rusije sa tim pristupom.

Komentarišući posredovanje Zapada na postsovjetskom prostoru, Lavrov je podsetio na događaje u Ukrajini.

“Nesposobnost naših zapadnih partnera da pregovaraju prilično je ozbiljna činjenica koju moramo uzeti u obzir sada kada pokušavaju da po svojim obrascima crtaju Belorusiju, nudeći svoje posredovanje”, kazao je Lavrov.

Dodao je da Rusija neće biti ni protiv kakvog rešenja koje prihvati belorusko rukovodstvo u dijalogu sa svojim stanovništvom.

“Ali kada Zapad govori da će samo posredovanje zapadnih zemalja biti efikasno, svi se još sećaju kako je to bilo u Ukrajini, gde se zapadno posredovanje pretvorilo u potpunu nesposobnost naših partnera”, ukazao je Lavrov.

Moskva polazi od činjenice da u situaciji sa Belorusijom ne treba nametati Minsku nikakve puteve za rešavanje trenutne krize, smatra Lavrov.

“Nema potrebe da se nameću recepti. Beloruski narod sam će odlučiti kako da izađe iz krize bez posredovanja”, poručio je Lavrov.

On je ukazao i da Moskva primećuje znake normalizacije situacije u Belorusiji.

“Mislim da su važni očigledni znaci normalizacije, ali znam da se to ne sviđa svima i da postoje oni koji žele da normalnu, mirnu struju pretvore u nasilnu, da izazovu krv i sve pretvore u ukrajinski scenario”, rekao je Lavrov.

On je poručio da je situacija u Belorusiji unutrašnja stvar te zemlje i da se ne smeju dozvoliti provokacije spolja.