Lašet dobio prvu podršku CDU za naslednika Angele Merkel: “Jasno je mišljenje Unije da Armin treba da bude kandidat za kancelara…”

0
(Beta/Michael Kappeler/dpa via AP)

(Beta-AFP) – Nemački konzervativac Armin Lašet značajno se danas približio kandidaturi za naslednika Angele Merkel, time što ga je vođstvo nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) podržalo za kandidata konzervativaca za kancelara na opštim izborima u septembru.

Prezidijum stranke odlučio je jutros na sastanku iza zatvorenih vrata da podrži Lašeta, predsednika stranke, a ne njegovog konkurenta iz manje sestrinske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) iz Bavarske Markusa Zedera. 

“Prezidijum je dao jasno mišljenje posle detaljnih konsultacija” da Armin Lašet bude kandidat Unije dve stranke za izbornu kampanju 26. septembra, rekao je za Frans pres jedan učesnik sastanka.

Odluka još nije definitivna ali sa ovom podrškom 60-ogodišnji Lašet, šef Rajne Severne Vestfalije, najmnogoljudnije savezne države, sada ima dobre šanse da  bude kandidat konzervativaca za naslednika Angele Merkel.

Jedan zvaničnik CDU rekao je da u toj stranci smatraju Lašeta izuizetno sposobnim i da su ga zamolili da razgovara sa Markusom Zederom o tome kako ići dalje.

Iako CDU gubi podršku prema anketama ona je i dalje vodeća partija u zemlji sa 28 odsto glasova u odnosu na 22 odsto za Zelene, te je velika verovatnoća da će njihov kandidat biti novi kancelar. Angela Merkel, posle 16 godina na vlasti, neće se kandidovati. 

Premijer Bavarske Zeder, 54, rekao je juče da je spreman da postane prvi Bavarac koji bi bio izabran za kancelara, pod uslovom da ga podrži sestrinska partija CDU, mnogo snažnija na nacionalnom nivou.

Međutim uprkos svojoj velikoj popularnosti širom Nemačke, Zeder će imati teškoće da preokrene trend podrške predstavniku CDU Lašetu. 

Prezidijum CDU je presudna instanca za određivanje kandidata i obično prvi izbor za kandidata za kancelara dobija ta stranka. 

CSU, koja je regionalna formacija, samo je dva puta predstavljala ceo konzervativni blok na izborima, sa dva neuspeha 1979. i 2002. 

Zeder koji je postao cenjen zbog strogog i obazrivog pristupa u borbi protiv koronavirusa nije uspeo da pridobije podršku konzervativnih kadrova izvan Bavarske.

Za Lašeta, bivšeg novinara, samo oko četvrtina Nemaca misli da ima sposobnosti da bude kancelar. Dugo je smatran umerenim kandidatom koji prati centrističku liniju Angele Merkel, a porasla mu je podrška od januara kada je izabran na čelo CDU.