Lalić: Bojkot uspeo samim tim što dolazi Mekalister

0

Glavni urednik Nedeljnika Veljko Lalić rekao je gostujući na N1 televiziji, u Novom danu, da je po njegovom mišljenju opozicija pričom o bojkotu “pobedila u tom delu, samim tim što dolazi Mekalister”.

O dijalogu vlasi i opozicije

“Priznaje se da ima neki problem, do sada se pričalo da ne postoji. Najveća pobeda priče o bojkotu je što dolazi Mekalister. Opozicija ima veliku šansu da nametne te tri, četiri teme, mislim da bi moglo da dođe do neke normalizacije kasnije. Ako se prihvate svi uslovi, morate da izađete na birališta”, rekao je Lalić.

Lalić misli da, trenutno kako stoje stvari, neće biti izbora, odnosno da će na njima biti samo jedna stranka.

“Mislim da je to loše i da je to jedna nova realnost, jedno fingiranje”, kaže on.

O izborima na Kosovu

O temi izbora i situaciji na Kosovu, Lalić je rekao da “mi 30 godina praktično slušamo iste priče”.

“Kad bi vas neko probudio iz 1991. godine da čujete neke Miloševićeve govore, ne biste verovali da ćete 2019. godine slušati iste tonove”, kaže Lalić.

Kako kaže, kada su se uvodile takse, Srpska lista je i dalje bila u vladi.

“To su ti paradoksi u kojima mi oko Kosova i oko svega živimo sve ovo vreme”, poručio je Lalić.

Lalić je rekao i da su od Trampa na dalje, neke stvari i dalje aktuelne, a za koje smo mislili da smo ih zaboravili posle rušenja Berlinskog zida.

Lalić je istakao da su istraživanja kako je većina građana Kosova za ukidanje taksi fingirana.

“Naravno, većina građana Kosova je sigurno za uvođenje taksi, drugačije je sa partijama. Videli smo jednu Pacolijevu izjavu da je neko slagao da ima podršku SAD za takvu stvar. Ovo su izbori koji su napravljeni da iza tih izbora uđe struktura koja će ući u rešavanje srpsko-albanskih odnosa”, kaže Lalić.

On je rekao i da smo “slušali da je sledeće godine međunarodna konferencija”.

“Neće Francuska da uđe u rešavanje toga ako tu nema nekih dogovora i pomaka”, rekao je Lalić.

On je rekao i da odnos prema Oliveru Ivanoviću vidi kao jedan od najvećih problema koji se desio u poslednjih sedam, osam godina.

“Zaboravljamo kako je jedna brutalna kampanja od koje svi peru ruke i koja nije primerena vremenu u kome se nalazimo došla glave Oliveru Ivanoviću. To je jedino političko ubistvo posle Zorana Đinđića koje je i dalje potpuno nerasvetljeno. Mislim da to ubistvo služi kao neka vrsta ucena političkih i ne znam kakvih… Dok ne bude bilo rešenje za Kosovo na stolu, mislim da se neće rešiti taj slučaj”, smatra Lalić.

O blokadi rektorata

Govoreći o slučaju profesora Sinanija, kaže da je potpuno neverovatna priča da danas u Srbiji nekog vređate na nacionalnoj osnovi.

“Treba da reaguje REM, poverenica, parlament, premijerka, od nje to najpre očekujem. Ona je bliska građanskom polu i prosto je neverovatno da do dana današnjeg premijerka nije prva reagovala”, kaže Lalić.

Lalić je na pitanje o intervjuu koji je rektorka BU Ivanka Popović dala za novi Nedeljnik, i u kom je poručila da su studenti uvek u pravu, podsetio da je to parafraza Titove rečenice.

“Kakva god da bude odluka o doktoratu Siniše Malog, izazvaće ozbiljne potrese, jer se čekalo na nju četiri godine”, smatra Lalić.