Lajčak poručio Krivokapiću: „Možete postati premijer koji će Crnu Goru uvesti u EU“

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan i za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak je izjavio da EU očekuje da Crna Gora očuva politiku saradnje i usaglašavanja sa politikama i stavovima EU.

On je u razgovoru sa crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem ukazao na značaj poštovanja obaveza koje je zemlja preuzela u pregovaračkom procesu i u partnerstvu sa Evropskom unijom, saopšteno je danas iz Đukanovićevog kabineta.

Lajčak, koji boravi u zvaničnoj poseti Crnoj Gori, je pozdravio „zrelu i odgovornu“ reakciju prema državi koju je pokazala prethodna vlast nakon izbornih rezultata.

„Naglasio je očekivanje Brisela da Crna Gora očuva politiku saradnje i usaglašavanja sa politikama i stavovima EU, uključujući i kroz konsultacije u definisanju zakonskih propisa i usaglašavanje sa mišljenjem Venecijanske komisije“, navodi se u saopštenju.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, rekao da je transfer vlasti u Crnoj Gori potvrdio da postoji novi kapacitet demokratske kulture i naglasio neophodnost da se u Crnoj Gori i u novim uslovima potvrdi puno razumevanje uloge Crne Gore kao članice NATO i prakse da se ne može raditi protiv evropskih standarda dok god je Crna Gora u partnerstvu sa Evropskom unijom.

Lajčak je u sinoćnjem razgovoru sa premijerom Zdravkom Krivokapićem rekao da bez obzira na sve izazove sa kojima se EU trenutno suočava, ostaju dosledni politici proširenja EU, a Crna Gora je najnaprednija u tom procesu i treba da zadrži status lidera.

„Na vas gledamo kao na partnera, jer je spoljnopolitički kurs Crne Gore jasan. Ako istrajete na ovom kursu, možete postati predsednik Vlade koji će Crnu Goru uvesti u EU“, rekao je Lajčak.

Predsednik Vlade je rekao da je Crna Gora posvećena snažnim reformama u oblasti vladavine prava.

„Težimo da tokom 2021. godine naša zemlja dobije završna merila za poglavlja 23 i 24. Na ovaj način, stvorili bi se uslovi za intenziviranje reformskih aktivnosti u oblasti vladavine prava, a ujedno dao podstrek za ubrzanje pregovora u svim ostalim pregovaračkim poglavljima pravne tekovine EU“, rekao je Krivokapić.