Lajčak: „Mapa pogrešno protumačena, postoji linija koja razdvaja Kosovo od Srbije…“

3
Foto: Profimedia

(Beta) – Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da su mapu u njegovom kabinetu „pogrešno protumačili oni koji tvrde da je na njoj Kosovo prikazano kao deo Srbije“.

„Kako je mapa u mojoj kancelariji na zamućenoj slici tokom mog intervjua izazvala neka pogrešna tumačenja, delim njenu stvarnu fotografiju izbliza. To je zvanična mapa EU. Kosovo je tu, kao i linija koja razdvaja Kosovo od Srbije“, napisao je Lajčak na Tviteru.

On je uz tu poruku objavio četiri fotografije mape iz svog kabineta, na kojima se jasno vidi da je linija koja odvaja Kosovo i Meetohiju od Srbije znatno tanja od linija koje predstavljaju državne granice na mapi, ali da je iste boje kao one.

Za razliku od Kosova i Metohije, na mapi u Lajčakovom kabinetu nema linije između Vojvodine i ostatka Srbije.

Lajčak je nešto kasnije naveo da su komentari u vezi s mapom „primer zašto je toliko važan dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije – da slična pitanja ne bi više izazivala nesporazume“.

Ranije , vršiteljka dužnosti ministra spoljnih poslova privremenih institucija u Prištini Meljiza Haradinaj-Stubla zatražila je od Lajčaka da u svom kabinetu počne da koristi „geografsku kartu na kojoj je Kosovo prikazano kao nezavisna država“.

Nakon što se u medijima pojavila slika Lajčaka ispred karte na kojoj je KiM deo Srbije, Haradinaj-Stubla je rekla da mu je diplomatskom poštom poslala kartu na kojoj su „Srbija i Kosovo odvojene države i poručila mu da neće imati uspeha na funkciji ako i dalje bude koristio zombi mape“.

„Dobar dan, gospodine Lajčak: Mape su važne! Rad sa zombi mapama je krajnje neprofesionalan, da ne govorim o nedostacima. Što duže budete izbegavali mapu koju sam vam poklonila, to ćete duže biti neuspešni u svom poslu“, napisala je Haradinaj-Stubla na Tviteru.

Na sliku Lajčaka, koja je u Prištini izazvala burne reakcije, reagovao je i portparol šefa evropske diplomatije Žozepa Borela koji je na Tviteru napisao da su tvrdnje o mapi neosnovane.

„Tvrdnja o mapi je potpuno pogrešna i netačna. Ova zvanična mapa EU je u skladu sa statusno neutralnom pozicijom Evropske unije. Preporučio bih svima da se usmere na pitanja koja pomažu unapređivanju dijaloga o normalizaciji odnosa, umesto da pokušavaju da izmišljaju lažne priče“, napisao je Borelov portparol Peter Stano.

3 KOMENTARA

  1. Препао се Лајчак “хуманитараца” из редова ОВК, па помиње линију раздвајања. И не помисливши како се осећају грађани Србије због те “линије”. А сада ћемо опет да га примимо да нам држи лекције о “међусобном признању” са Куртијевом “косовом”. Лајчак верује да ће се опет да се прослави као “миротворац”, као код референдума о издвајању Црне Горе. Хвала му на томе, прочитан је.

  2. Nisu granice i linije razgranicenja tamo gde zele nemci i amerikanci vec tamo gde su davno zacrtane i priznate medjunardnim pravom u medjunardnoj zajednici i UN.
    Zasto vi zapanjaci toliko mrzite Srbe?

  3. Lajcak sine ! Postoje i pisani tekst rezolucije 1244 i u njemu je KOSOVO POKRAJINA KOSOVO U SASTAVU SRBIJE -SRPSKA ZEMLJA SA NESTTO VECIM TZV B“DEMOKRATSKIM “ PRAVIMA U ODNOSU NA POKRAJINSKA .SRBIJU NI TUI NI BAJDEN NE KUPUJETE NITI JE SRBI PRODAJU BI TI EKRAN MUTAN ILI NE !
    VREMENA SU SE PROMENILA I VISE RESETO NE PLASI NI SRBE NI RUSE NI KINEZE VEC AMERIKANCE -AMIN!

Comments are closed.