„La familia grande“: Slučaj incesta u porodici Kušner

Pišu Ivica Mladenović i Zona Zarić

0
ARMEND NIMANI / AFP / Profimedia

„Koga nazivaš zlim? Onog koji stalno želi da srami druge.

Šta je za tebe vrhunac ljudskosti? Poštedeti nekoga sramote.

Koji je vrhunac stečene slobode? Ne sramiti se više samoga sebe“

– Fridrih Niče

„Ćutanje je moja realnost toliko godina, realnost moje braće i mojih sestara, realnost mojih rođaka, realnost moje tetke… dok je on živeo izvan te realnosti, delovalo je čak i kao da mu ide jako dobro. (…) Nije stvar u kažnjavanju, proći će nekažnjen zbog zakona koji su takvi kakvi su, ali želim da čuje da je to što je uradio neoprostivo i da će ga proganjati čitav život. (…) Ja sam ćutala 30 godina, mislim da sada ćutanje treba da bude rezervisano za njega.“ Sreda, 13. januar 2021, Francuska, rekordna gledanost emisije „Velika knjižara“: gotovo milion građana prati svaku reč advokatice Kamij Kušner, ćerke Bernara Kušnera i Evelin Pizije, kako ekskluzivno govori o porodičnoj drami, seksualnom nasilju koje je njen brat blizanac – u to vreme četrnaestogodišnjak – preživeo od očuha Olivijea Duamela.

Konkretan povod do sada jedinog gostovanja koje je Kamij Kušner prihvatila na televiziji jeste njen esej-knjiga „La familia grande“ (204 strane), čije je prvo izdanje od 250.000 primeraka uveliko rasprodato: od 7. januara, kada je izašla iz štampe, knjiga je apsolutni bestseler u francuskim knjižarama i na „Amazonu“. Nakon pomenute emisije, Twitter je registrovao oko 80.000 tvitova sa heštagom #MeTooInceste, čime je ova knjiga postala svojevrsni francuski simbol borbe protiv seksualnog nasilja, pedofilije, incesta, silovanja, nametnute krivice, stida i ćutanja, čije obrise sada uočavamo i u našem društvu, kroz slučaj Mike Aleksića, i mnogih drugih zlostavljača koje njihove žrtve razotkrivaju u medijima i na tzv. društvenim mrežama.

 U pitanju je problem šokantnih razmera o kome se neshvatljivo malo govori u prostoru javnosti.

CEO TEKST ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 4. FEBRUARA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE DOSTUPNO NA NSTORE.RS