Kusturica: “Handkeu i Andriću je zajedničko srpsko pitanje kojim se nisu bavili zbog nacionalizma, već zbog osećanja ravnoteže i pravdoljublja…”

0
Foto: Igor Pavićević

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica rekao je u intervjuu za Večernje novosti da je nobelovcima Peteru Handkeu i Ivi Andriću zajedničko srpsko pitanje, kojim se nisu bavili zbog nacionalizma, već zbog osećanja ravnoteže i nedostatka pravdoljublja.

“Vrlo je indikativno da se obojica, i Handke i Andrić, nisu zakačili za srpsko pitanje zbog nacionalizma, nego iz osećanja neravnoteže i nedostatka pravdoljublja. Taj element je Handkea i doveo do nas. Obojica su naši. Ne zbog poistovećenja sa nacijom, već sa teškom pozicijom”, rekao je Kusturica, koji će prisustvovati dodeli Nobelove nagrade za književnost Handkeu, preneo je Blic.

On je rekao i da je “propagandna mašinerija” veoma jaka, ali da ona ne može da zahvati životne tokove.

“Život je mnogo jači od toga. Handkeov trijumf je pokazao da se njegova literatura posle toliko godina uvrežila kao standard na Zapadu”, istakao je Kusturica.

On je rekao da je Handke svojevremeno posumnjao da je u građanskom ratu u Jugoslaviji propaganda osnovno oružje, te je otišao na ta mesta i posvedočio sam.

“Stigao je do nas, kako sam kaže, ne znajući da li je to zbog vere ili zbog Boga, na putevima, gde još postoje temelji veza između Konstantinopolja i Rima, Rima i Pariza, Pariza i Beograda, Beograda i Moskve. Na nogama je, koračajući, stigao do nas i odbio te apriorističke stavove koji su u prirodi stvari u ovom veku i na početku ove gungule u kojoj živimo do kraja ispolitizovani”, rekao je Kusturica.

Kusturica je naveo da je Handke zbog toga dugo trpeo i da je zbog toga dodeljivanje Nobelove nagrade upravo Handkeu vratilo veru u to da literatura ostaje van političkih tokova.

“To je rezultat velikih promena koje su se u poslednje vreme desile na planeti. Uspostavlja se novo vreme. Divno je da je Zapad prepoznao i shvatio da tu, u svojoj bašti, imaju velikog pisca i da im to što misli nije bila prepreka da ga nagrade. A šta je trebalo da ga zbog toga linčuju? Kao što ga jesu linčovali lažni levičari, poput Žižeka i ostalih”, rekao je Kusturica.