Kusturica: Handkeova politička borba bila je nastavak njegove literature – voleo je autsajdere privržene pravdi

0
Foto: Igor Pavićević

Nobelova nagrada za književnost dodeljena je austrijskom piscu Peteru Handkeu izazvala je oprečne reakcije. Dok jedni smatraju da je do toga trebalo da dođe i ranije, drugi kritikuju tu odluku i podsećaju na to da je Handke “podržavao Slobodana Miloševića”.

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica smatra da je takva odluka Švedske akademije pravedna.

“Velika stvar za književnost. Handke je čovek čija je politička borba bila nastavak njegove literature koja se bavila skrivenim sadržajima ljudske egzistencije, autsajderima koji su bili i ostali privrženi pravdi”, rekao je Kusturica u izjavi za Novosti.

Nobelova nagrada Handkeu je dodeljena „za uticajno delo koje je jezičkom domišljatošću istražilo periferiju i specifičnosti ljudskog iskustva”.

Pisac Miljenko Jergović je u davno napisanom eseju “Pravda za pisca” pokušao da odgovori na pitanje čime je Peter Handke toliko razgnevio ljude da ga se sete po zlu i nakon što su svima drugima oprostili.

Odgovor zvuči jednostavno: istrajao je. Nije se utišao nakon prvih skandala, nego je tvrdoglavo nastavio po svome, uživajući u tome što je izdvojen i drugačiji, u tome što je odbačen.