Kurti će ipak razgovarati sa Srpskom listom, zemljotres zatresao Kikindu, šta će biti sa srpskom decom na Malti: Vaš brifing za utorak

0

KURTI ĆE IPAK RAZGOVARATI SA SRPSKOM LISTOM – Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti rekao je da će se sastati sa predstavnicima Srpske liste i razgovarati sa njima o ispunjenju ustavne obaveze – davanju ministarstva Srbima.

Kurti kaže da će se, s obzirom da nema druge srpske manjine u Skupštini Kosova osim Srpske liste, sastati i sa strankom koju vođa Samoopredeljenja naziva produženom rukom Beograda, prenosi Gazeta Ekspres.

“Do dana potvrđivanja izbornih rezultata nadali smo se da će možda drugi srpski poslanik koji nije sa Srpske liste uspeti. Moj problem sa Srpskom listom nije zato što je srpska. Na kraju je potvrđivanje pokazalo da to nije moguće”, rekao je Kurti.

ZEMLJOTRES U KIKINDI – Rano jutros oko 01.30 zemljotres je pogodio Kikindu. Epicentar je bio na dubini od 12 kilometara.

Kako javlja Republički seizmološki zavod u 01:28 časova po lokalnom vremenu registrovan je zemljotres magnitude 3.2 jedinica Rihterove skale u regionu mesta Kikinda, preneo je Sputnjik.

Intezitet u epicentru procenjen je na 4 do 5 stepeni Merkalijeve skale.

Građani su mogli da osete potres, ali zemljotresi tog intenziteta ne mogu da izazovu veća oštećenja, rekli su za Tanjug u Republičkom seizmološkom zavodu.

ŠTA ĆE BITI SA SRPSKOM DECOM NA MALTI – Agencija zadužena za državljanstvo i boravak malteške vlade je tokom proteklih nekoliko dana poslala pisma – odbijenice porodicama koje potiču iz trećih zemalja, a u kojima roditelji zarađuju manje od zakonskog minimuma.

Srbi koji rade i žive na Malti ponovo se suočavaju sa pretnjom da im porodice budu “pocepane”, pošto su, odlukom malteškog Imigracionog odeljenja, već 22 deteta proglašena “ilegalnim migrantima” nakon odbijanja zahteva za boravišnu dozvolu u toj državi.

Glas protiv krutog birokratskog stava malteških vlasti podigle su brojne poznate ličnosti i političari u toj državi.

SPORAZUM O BREGZITU U PETAK PRED NOVIM PARLAMENTOM – Britanski premijer Boris Džonson u petak će svoj sporazum o Bregzitu, postignut sa EU, podneti donjem domu Parlamenta.

Time će početi proces usvajanja tog dokumenta da bi Velika Britanija iz Evropske unije izašla kako je planirano, poslednjeg dana januara, rekao je portparol Vlade.

“Planiramo da počnemo proces pre Božića u skladu s Ustavom i u dogovoru s predsednikom donjeg doma koji, posle prošlonedeljnih izbora, tek treba da bude izabran u utorak”, rekao je on. 

BELGIJSKI SUD ODLOŽIO IZRUČENJE PUČDEMONA ŠPANIJI – Belgijski sud je odložio za najmanje dva meseca donošenje odluke o izručenju bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pučdemona Španiji.

Sud u Briselu odlučio je da će novo saslušanje biti održano 3. februara, pošto Evropski sud pravde presudi da li Pučdemon treba da dobije imunitet jer je izabran za poslanika Evropskog parlamenta.

Pučdemon je s nekoliko saradnika, bivših katalonskih zvaničnika, pobegao iz Španije u Belgiju u oktobru 2017. godine, kako bi izbegao hapšenje zbog pokušaja odvajanja Katalonije i referenduma o nezavisnosti tog španskog regiona koji je vlada u Madridu proglasila nelegalnim.

U AUSTRALIJI POŽAR ZAHVATIO 400 HILJADA HEKTARA – Vatrogasci su izgubili kontrolu u ograničavanju ‘megapožara’ na jugu planine Gospers, 150 kilometara severoistočno od Sidneja, objavile su australijske vlasti.

Ogroman požar probio je liniju odbrane i progutao 20 kuća u blizini Sidneja.

Požar se raširio na prostoru od oko 400 hiljada hektara i kreće se prema Plavim planinama, popularnoj turističkoj destinaciji zapadno od Sidneja, prenosi BBC.

“RUGAJU MI SE I KAŽU DA SRAMOTIM HRVATSKU” – Spočitavaju mi se gafovi, emocije koje pokazujem jer sam ljudsko biće, suze za udovice, približavanje i pevanje s narodom – kakvog li greha, ili guranje u prvi red na NATO sastancima,crveno-beli kvadratići kojima se toliko ponosim, izjavila je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na predizbornom skupu u Sisku.

“Kažu da sramotim Hrvatsku širom sveta jer se ponosim što sam iz Hrvatske, jer se ne klanjam većima već Hrvatsku držim ravnopravnom. Zemlja ne zavisi od broja stanovnika nego srcu koje ima. Rugaju se tim mojim ‘gafovima’, a ne razumeju koji je njihov najveći gaf – otuđenost. Iz zagrebačkih salona ne može se upoznati Hrvatska pa ni Sisak”, rekla je Grabar-Kitarović, koja se kandidovala za drugi predsednički mandat.

TERZIĆ NAJAVIO IZGRADNJU STADIONA U VREDNOSTI OD 200 MILIONA EVRA – Direktor FK Crvena zvezda Zvezdan Terzić, tokom klupske proslave saopštio je da je u planu izgradnja novog stadiona.

“Ono što bih hteo da najavim, a to nismo do sada medijski obnarodovali, je da već mesecima pripremamo dokumentaciju za novi stadion. Oformili smo radnu grupu i biće nam potrebno dve godine da sve pripremimo i počnemo radove. Planiramo da kapacitet bude oko 42.000 mesta i koštaće oko 200.000.000 evra. Naravno da o tome pregovaramo i sa vrhom države”, najavio je Terzić.

Prvi operativac nije precizirao ništa u vezi sa lokacijom, ili stavom navijača po tom pitanju, koji su ranije govorili da ne žele izmeštanje stadiona sa trenutne lokacije.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA: