Kurc: “Otvaranje granica za migrante je bila greška EU. I tada sam bio protiv…”

0
Foto Profimedia

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc okarakterisao je kao grešku odluku nemačke kancelarke Angele Merkel da pre pet godina otvori granice za izbeglice, prenosi Večernji list.

“Ja sam od samog početka bio protiv politike otvorenih granica, koja, ne samo da je doprinela tome da se veliki broj ljudi uputio ka Evropi, nego je dovela i do ogromnog preopterećenja u mnogim delovima Centralne Evrope”, rekao je Kurc, koji je u to vreme bio ministar za intergraciju u austrijskoj vladi.

On je u intervjuu za nemačku novinsku agenciju DPA rekao kako su zbog politike otvorenih granica kriminalci “zaradili ogromne svote“ na krijumčarenju, te da su “mnogi ljudi” izgubili život u Sredozemlju. 

Kurc je podsetio da su ga zbog takvog stava napadali i gurali u „ekstremno desni ugao“ ali da je on, kao tadašnji ministar za integraciju, bio svestan da integracija zavisi od broja pridošlih lica. 

„Srećan sam što – pet godina nakon izbegličke krize – u Evropi vlada potpuno drugačija politika“, rekao je Kurc.

On je takođe izjavio da je protiv predloga nemačke vlade o reformi sastava za azil unutar Evropske unije koji predviđa prihvatne centre na na spoljnim granicama Unije, odakle bi se izbeglice dalje razmeštale u zemlje članice. 

„Mislim da raspodela po Evropi neće funkcionisati, jer većina članica na takav predlog gleda sa skepsom“, rekao je Kurc. 

Dodao je da bi trebalo uzeti u obzir da sredozemnom rutom sve više osoba dolazi zbog ekonomskih razloga, pre svega iz Tunisa. 

„To nisu stvarne izbeglice nego migranti zbog ekonomskih razloga“, zaključio je Kurc, dodajući da EU ne sme dopustiti da turski predsednik Redžip Tajip Erdogan pitanje izbeglica koristi kao bi ucenjivao Evropu.