Kupujete novi televizor? Evo šta sve treba da znate

Piše Milan Vujović, direktor odeljenja za advertajzing i korporativnu komunikaciju u kompaniji Samsung Electronics

0
Foto: Promo

Novi televizor nije nešto što kupujete svakog dana i sa pravom očekujete da će vaš novi uređaj trajati godinama i beskompromisno vas služiti, bilo da gledate film, utakmicu omiljenog tima ili muzički spot. Televizijska industrija je danas izuzetno bogata i korisnicima nudi veoma širok asortiman. Zbog toga kupovina novog TV uređaja može predstavljati kompleksan zadatak, posebno ukoliko ne znate na koje sve karakteristike treba da obratite pažnju. Upravo iz tog razloga ćemo proći kroz listu ključnih kategorija koje čine kvalitetan televizor.

Veličina ekrana

Uzmite u obzir sobu u kojoj će vaš novi uređaj stajati, koliko je velika i sa koje udaljenosti ćete gledati sadržaj. Nekada su dnevne sobe bile dosta manje nego danas, pa su i manji ekrani bili sasvim dovoljni za potrebe korisnika. Danas je situacija drugačija, i postaje nezamislivo da gledate finale Lige Šampiona na ekranu od 32 inča. Osim toga, imajte na umu i koliko je članova u vašem domaćinstvu. Za potrebe porodice idealno je da uzmete televizor sa što većim ekranom, kao što je Samsung QLED serija televizora koji dolazi u veličinama od 55 do 98 inča, gde dobijete isti kvalitet slike iz svakog ugla.

Rezolucija slike

Rezoluciju opisuje broj piksela — pojedinačnih tačaka, koje zajedno čine sliku na ekranu. Što je veći broj piksela, to je veća rezolucija, a samim tim je i slika kvalitetnija, oštrija i vizuelno bogatija. Slikovito prikazano, Full HD rezolucija ima dva miliona piksela na ekranu, dok Samsung QLED 8K televizori prikazuju čak 33 miliona piksela po kadru. Savremeni televizori koriste 4K ili 8K rezoluciju, i slobodno mogu da kažem da ukoliko kupite takav uređaj, ne morate da se brinete za kvalitet vašeg televizijskog iskustva dugi niz godina.

HDR funkcija

Najnoviji Ultra HD 4K i 8K televizori dolaze u verzijama sa HDR (High dynamic range) funkcijom, koja predstavlja tehničku karakteristiku i omogućava veće bogatstvo boja, njihovih nijansi i tonova. Nivoi kontrasta su viši, kao i svetlina. Samsung je razvio sopstvenu HDR10+ funkciju za pametne televizore, koja ga definitivno izdvaja od konkurencije. Ukoliko ste ljubitelj jačih, življih boja, i uživate u prikazima koji odišu toplinom, onda bi definitivno trebalo da odaberete televizor koji ima HDR10+.

Stopa osvežavanja ekrana

Stopa osvežavanja ekrana označava broj puta koliko je ažuriran sadržaj koji se prikazuje, pa tako stopa osvežavanja od 120 Hz znači da se u jednoj sekundi prikazani sadržaj ažurira 120 puta. Godinama je standard bila stopa od 60 Hz, međutim sa tehnološkim razvojem taj broj se duplirao. Kada birate novi uređaj, važno je da izaberete televizor sa višom stopom, kako bi slika na ekranu bila što kvalitetnija, bez usporavanja i mutnih kadrova, te kako biste bez zastoja i seckanja mogli da gledate sportske prenose i igrate dinamične video-igre.