“Krizno stanje treba produžiti do kraja godine”: Vlada Severne Makedonije iznela novi predlog pred Sobranje

0

(Beta) –  Vlada Severne Makedonije odlučila je da parlamentu predloži da krizno stanje, uvedeno zbog pandemije kovida, produži do 31. decembra.

Taj predlog odluke o produženju roka za važenje kriznog stanja, koji će biti dostavljen Sobranju, usvojen je na predlog Upravljačkog komiteta za koordinaciju i upravljanje sistemom za upravljanje krizama.

Vlada Severne Makdonije je 20. novembra prošle godine uvela krizmo stanje u trajanju od 30 dana, a parlament ga je 16. decembra produžio do 30. juna 2021.

Kako je tada objašnjeno, krizno stanje je uvedeno da bi se omogućilo korišćenje armije u borbi sa pandemijom kovid-19, kao i da država može da angažuje privatne bolničke kapacitete u slučaju potrebe.

Na sednici vlada u Skoplju je utvrdila i izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim će  Ministarstvu zdravlja biti omogućeno da privatnim bolnicama odredi najviše cene za hospitalizaciju obolelih od kovid-19.

Te najviše cene koje će Ministarstvo moći da odredi privatnim bolnicama u uslovima kriznog stanja proglašenog zbog zaštite zdravlja ili pandemije su u visini referentnih cena koje je utvrdio Fond za zdravstveno osiguranje Severne Makedonije.

Predloženim izmenama, koje će u parlament biti upućene na usvajanje po hitnom postupku, predvođeno je i korišćenje resursa privatnih bolnica u uslovima pandemije ako je to potrebno, kao i izmene kazni ako privatne zdravstvene ustanove ne postupaju u skladu sa zakonskim odredbama.