Krizni štab odlučio, vlada usvojila: Produženo radno vreme, izmene za kafiće i restorane, nove mere na snazi od danas…

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Prema najnovijim preporukama Кriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19, koje je na današnjoj sednici usvojila Vlada Srbije, radno vreme tržnih centara, prodavnica garderobe, kladionica, kockarnica i dečjih igraonica biće od ponedeljka do petka do 20.00.

Radno vreme ugostiteljskih objekata i to kafića i restorana, takođe će biti od ponedeljka do petka do 20.00, s tim da u vremenu od 17.00 do 20.00 nije dozvoljena bilo kakva muzika unutar lokala bez izuzetka.

Takođe, radnim danima do 20.00 mogu da rade frizerski i kozmetički saloni, saloni za negu lepote, kao i objekti iz oblasti sporta i rekreacije – teretane, fitnes centri, bazeni, spa centri, baloni za fudbal, košarku, tenis ili bilo koji drugi rekreativni sport.

Nove mere stupaju na snagu danas, 21. decembra i biće na snazi do petka, 25. decembra 2020. godine, a nadležne inspekcije i komunalna milicija strogo će kontrolisati poštovanje svih mera.

U skladu sa ranije donetim merama, ugostiteljskim objektima je dozvoljeno da obavljaju delatnosti dostave hrane non stop, 24 sata, sedam dana u nedelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna delatnost.

Apoteke i benzinske pumpe (delatnost prodaje goriva) mogu takođe da rade non stop, svakoga dana bez ograničenja, a isto važi i za ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge.

Prodavnice prehrambene industrije, trgovinske radnje, maloprodajni objekti kao i trafike, kiosci i slično gde se po pravilu ne ulazi u objekat prilikom kupovine mogu raditi i radnim danima i vikendom do 21.00.

Objekti i ustanove iz oblasti kulture – bioskopi, pozorišta, muzeji i galerije, počev od danas mogu da rade svakog dana do 21.00.

Vlada Srbije i Кrizni štab apeluju na sve građane da se ponašaju odgovorno i da štite svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice.

Epidemiološke mere i preporuke, poput nošenja maske u svim zatvorenim prostorima, redovno pranje ruku, držanje odstojanja od drugih ljudi, dezinfekcija svih površina kao i često provetravanje prostorija ostaju na snazi.

To bi značilo da će ovo novo radno vreme moći da se primeni već od sutra.

Kako saznaje Beta, ove nove relaskirane mere važiće do petka, za kada je zakazana nova sednica Kriznog štaba.

Podsetimo, radno vreme kafića i restorana, tržnih centara, uslužnih delatnosti, poput frizera i kozmetičara, kao i svih prodavnica osim prehrambenih, sada je do 17.00, a vikendom su svi ti objekti zatovreni.