Krizni štab o novim merama, “kritikama, starletama i Vesiću”: “Uspavali su se mnogi, a nama se zamera sve”

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Javnosti su se na konferenciji za štampu, povodom uvođenja novih mera i epidemiološke situacije u Srbiji, obratili članovi Kriznog štaba, doktorka Darija Kisić Tepavčević i doktor Mijomir Pelemiš.

Njihovo obraćanje svelo se na priču o poštovanju mera, ali su oboje imali brojne zanimljive konstatacije o tome da su svesni da “ponavljanje istih rečenica nikome ne prija”, ali da je to neophodno.

“Oni građani koji su najsavesniji najviše nam i zameraju što mere nisu dovoljno oštre”, rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

“Pogledajte mere u drugim državama”, rekao je doktor Pelemiš i dodao: “Pronađite mi gde su mere toliko opuštene kao kod nas. Čak i Švedska najavljuje dodatno pooštravanje”.

Ranije u toku dana Goran Vesić je rekao da “starlete na Kopaoniku prave žurke, a onda se u Resniku zatvaraju kafići od pet stolova”.

O tome su ih pitali i novinari prisutni na konferenciji za štampu.

“Da vam kažem nešto, smeta mi to što se priča kao da je Krizni štab kriv što se mere ne poštuju. Pa šta ja imam sa tim? Ja zajedno sa ostalim članovima Kriznog štaba dajem predlog kako bi mere trebalo da izgledaju, Vlada ih usvaja, a drugi bi trebalo da kontrolišu njihovo poštovanje. Mnogi su zaspali tokomo ove pandemije”, rekao je doktor Pelemiš.

Na pitanje o tom “neslaganju” političkog i medicinskog dela Kriznog štaba, ministarka Kisić Tepavčević je rekla da se žestoko diskutuje na sastancima, ali su sve odluke jednoglasne.

“Uvek je zdravlje građana primarno”, rekla je ona. “Ali saglasna sam sa vama da je nepošteno da zbog pojedinaca ispaštaju svi”.

Nakon što je predstavila pregled broja pacijenata po najvećim zdravstvenim ustanovama, kao i geografsku rasprostranjenost virusa, a zatim je objasnila kako gleda na nove mere.

“Jasno vam je zbog čega su ovakve mere donete. Konstantan je trend rasta broja novozaraženih danima, pa nam je jasno da svakoga dana imamo više hiljada novih prenosilaca zaraze. Do sada se naše znanje o ovom virusu menjalo, ali ono što je od početka poznato jeste način na koji se ovaj virus prenosi, ali i način na koji možemo da sprečimo zaražavanje”, rekla je ministarka Kisić Tepavčević.

Naglasila je da i pored nabavke vakcina i dobrog ritma u procesu imunizacije, ne postoji bolji način za borbu protiv virusa od poštovanja mera.

“Svima nam je dosta više i virusa i ovog načina života, ali smo se mnogo opustili”, naglasila je ministarka.

“Počelo je da me nervira ovo. Uključim TV ujutru i uvek je isto. Koliko je zaraženih, koliko je umrlih… Kao da nema drugih bolesti”, rekao je doktor Mijomir Pelemiš.

A onda je objasnio zašto to misli.

“Nije broj koji bi trebalo da nas brine broj novozaraženih. Već broj pacijenata na intenzivnoj nezi. Taj broj je ogroman, ne bi trebalo gledati samo broj pacijenata na respiratoru”.

Istakao je da smo “počeli da se lažemo”.

“Kažemo poštuju se mere u Beogradu. Ma ne poštuju se. Evo pogledajte sebe, ni vi koji ste ovde ne nosite svi maske. Na RTS-u kažu putnici nose maske u autobusu. Ma ne nose. Otkud ovoliko zaraženih ako svi poštuju mere?”

1 KOMENTAR

  1. Gledam sliku kriznog staba i ne mogu da verujem da vas je toliko, nije ni cudo sto su nam mere ovakve kakve su, znate onu narodnu gde je puno babica kilava deca, uvek sam mislio da je krizni stab pre svega lekari, strucnjaci, mozda po neko iz Vlade (Minsitar zdravlja) daju predlog i Vlada onda odlucuje i kaze sta i kako. Ovako drvlje i kamenje na lekare a oni su da budem iskren najmanje krivi a oni po kovid bolnicama svaka im cast. Ako je gospodin Vesic bio na kriznom stabu, sta ima on da tamo trazi, krizni stab radi za Srbiju a ne za Beograd odluke svi u Srbiji treba da postuju, malo se gospodin Vesic zaneo a izgleda da mu to dozvoljava glavni. Ziveli

Comments are closed.