“Krizni štab nije dozvolio navijače na utakmicama…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV)

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je na konferenciji za medije Kriznog štaba da je najviše novozaraženih danas registrovano u Beogradu, čak 54 odsto, odnosno 66 osoba.

Prema rečima Kisić Tepavčević, sledeći je Kragujevac sa 8, zatim Niš i Loznica sa po 5, Vranje i Kraljevo sa po 3, dok ostali imaju jednu ili dve pozivitne osobe, a ima i mesta gde nema zaraženih.

“Poslednjih dana beležimo porast broja obolelih. Ako gledamo rizik oboljevanja na nivou čitave Evrope, jedna smo od zemalja sa najnižom stopom zaražavanja, 8 osoba na 100.000 stanovnika. Iskustva iz drugih zemalja, pokazala su nam da se ovakva situacija može brzo promeniti. U zemljama u okruženju, epidemija bukti”, rekla je Kisić Tepavčević.

Onaj je istakla i da se kod nas registruje porast broja obolelih u odnosu na prethodnu nedelju, što je objasnila time da se “očigledno to očekuje u ovo doba godine” i navela primer Kine koja nam, prema njenim rečima, pokazuje da tako nešto ne mora da se desi.

“Nalazimo se u ključnom momentu, moramo da damo sve od sebe”, upozorila je Darija Kisić Tepavčević.

Na pitanje novinarke RTS-a da li je Krizni štab razmatrao održavanje sportksih manifestacija uz prisustvo publike, Kisić Tepavčević je rekla da to, usled povećanje rizika od opterećenja bolešću COVID-19, Krizni štab nije dozvolio.

“Kada smo ranije imali tu dozvolu, i tada smo imali propisane mere za ponašanje na takvom mestu, ali se one nisu poštovale”, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Rekla je i da je, na osnovu istraživanja, zaključeno da je 5 odsto zaraženih građana prijavilo da je bilo u inostranstvu, a polovina od tog broja boravila je u Crnoj Gori. Kisić Tepavčević je zaključila da su građani uglavnom poštovali preporuke Kriznog štaba za ponašanje pri povratku iz inostranstva.

Upozorila je da sledi sezona respiratornih infekcija i da je u ovom periodu godine povećana učestalost respiratornih infekcija sličnih gripu.