Krizni štab: Nedopustivo kršenje mera, zatražen povećan inspekcijski nadzor…

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 najoštrije je osudio kršenje epidemioloških mera koje je uočeno u pojedinim jedinicama lokalne samouprave tokom prethodnog vikenda.

Na vanrednoj sednici Kriznog štaba „zatražen je povećan inspekcijski nadzor, s obzirom na to da je u ovom trenutku, neposredno pred početak školske godine kršenje mera potpuno nedopustivo“.

Krizni štab uputio je pisma svim gradonačelnicima i predsednicima opština u kojima ih podseća da su dužni da obezbede poštovanje svih epidemioloških mera na svojoj teritoriji, bez izuzetka i da bilo kakvog tolerisanja nepoštovanja mera neće biti.

Ukoliko se uoči makar i minimalno nepoštovanje preventivnih mera, nadležni organi su u obavezi da postupaju u skladu sa zakonom i takvo ponašanje sankcionišu. Ovo se pogotovo odnosi na organizatore različitih događaja širom Srbije, čija je obaveza da obezbede sve uslove kako zdravlje građana ne bi bilo ugroženo.

Vlada Republike Srbije će zadužiti Ministarstvo zdravlja i MUP da u saradnji sa Koordinacionom komisijom za inspekcijski nadzor i inspekcijskim službama jedinica lokalne samouprave pojačaju kontrolu poštovanja mera i napravi plan zajedničkih kontrola poštovanja svih važećih epidemioloških mera.

Svi građani Srbije koji uoče nepoštovanje preventivnih mera to mogu prijaviti putem jedinstvenog Kontakt centra za inspekcije i to posredstvom portala www.inspektor.gov.rs ili pozivom na broj telefona 011/6350322 .

„Broj zaraženih i hospitalizovanih, kao i broj pregleda u prethodnih nekoliko dana pružaju nam razloge za optimizam, ali nikako za opuštanje. Svako neodgovorno ponašanje u danima pred nama jasno će se odraziti u statističkim brojkama kroz dve ili tri nedelje, što je svakako scenario koji želimo da izbegnemo. Izlazak određenih zdravstvenih ustanova iz Covid sistema posle dugo vremena daje priliku zdravstvenim radnicima da se makar malo odmore pred jesen. Svako masovno okupljanje bez poštovanje preventivnih mera, neodgovorno ponašanje i nenošenje maski u zatvorenim prostorima predstavlja, pored ugrožavanja sopstvenog zdravlja, zdravlja drugih ljudi i nepoštovanja zakona, svojevrsno nepoštovanje zdravstvenih radnika koji su poneli najveći teret borbe protiv korona virusa“, stoji u saopštenju Kriznog štaba koje je preneo Blic.

Epidemiolog Predrag Kon istakao je juče da je zabrinut nakon što je video snimke iz Smedereva i Vrnjačke Banje na kojima je došlo do velikih okupljanja na kojima se nisu poštovale epidemiološke mere.

1 KOMENTAR

  1. Хоће ли неко, ко за то прима плату, да хапси ову банду? Или се чека да народу пукне филм? Не разумем?
    Сви су они неки доктори наука а уопште не приступају проблему на научни начин. Причају причице на основи три (светске) студије урађене не баш убедљиво. имамо без мало више доктора наука него што је нужно а нико из СТРУКЕ да се бави струком и да утврди о чему се ради? Тестирају се људи непоузданим тестовима, намењеним за друге намене, присиљавају се ЗДРАВИ људи да носе маске, чак идеца??? и ако СЗО их не препоручује здравим људима. Присиљавају се болесни да се вакцинишу?!? Од претпостављеног грипа и од непознатог вируса?!?
    Па не можете да вакцинишете пса против беснила ако није здрав! Мора најпре да се излечи…

    Молим све стручњаке да се изјасне о начину којим се СТРУКА носи са епидемијом које више нема! Умирање је стало и свело се на број који није аргумент за ово малтретирање људи и упропашћавање привреде и школства и здравства (када ће хронични болесници да дођу на ред?)…

Comments are closed.