Krizni štab doneo nove odluke: Postojeće mere ostaju na snazi, obavezan PCR za strane državljane, građani Srbije mogu u izolaciju, nova sednica u petak…

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Od 20. decembra ove do najverovatnije 10. januara sledeće godine svi strani državaljani koji ulaze u Srbiju moraće da imaju negativan PCR test.

„Što se tiče naših građana koji dolaze iz inostrastva, Ustav im garantuje da mogu da dođu. Ako namaju PCR test moraće da budu u kućnoj izolaciji 10 dana, koju mogu da prekinu ukoliko urade PCR test i ako se pokaže da je negativan“, rekla je dr Darija Kisić Tepavečvić, a prenosi Blic.

Postojeće mere, uvedene pre desetak dana, daju rezulatate, to nabolje odražavaju korona brojke koje su u padu poslednjih dana, ali to nije dovoljno da bi neke mere bile ukinute. Naprotiv, kriva se, što bi rekli epidemiolozi, zaravnila ali visoko, što znači da i dalje imamo nekoliko hiljada zaraženih dnevno.

Dosadašnja mere – da svi ugostiteljski i većina trgovinskih objekata radi do 17 časova a da vikendom ne radi, produžena je do petka, 18. decembra, a potom će se odlučiviti da li će one biti pooštrene.

„Sve restriktivne mere koje su važile do sada biće na snazi do petka, 18. decembra, a nakon toga ćemo se ponovo sastati i sagledati da li ćemo uvoditi dodatne mere ili promeniti postojeće“, rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, dosadašnje mere su dale efekte, iako su brojevi i dalje na visokim vrednostima.

„Ali vidimo kontinuirani pad novozaraženih, povoljnije odnose ukupnog broja hospitalizovanih u odnosu na broj otpuštenih. To su i dalje, napominjem, jako visoke vrednosti, veliko je opoterećenje našeg zdravstvenog sistema i moramo da uradimo sve u našoj moći da smanjimo prenošenje virusa“, istakla je dr Kisić Tepavčević.

Ona je pojasnila da ostaje zabrana rada svih objekata posle 17 sati, osim prodavnica prehrambenih proizvoda, apoteka i benzinskih pumpi, kako je i sada.

Podsetimo, Krizni štab je prethodno zasedao u petak, kada je odlučeno da se sačeka da prođe vikend kako bi se ponovo razmotrila epidemiološka situacija i donele mere adevkatne trenunoj situaciji.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500