Krivokapić: “Zaključavanje moguće za deset dana”

0
Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia

(Beta) – Premijer Zdravko Krivokapić najavio je danas da će Crna Gora biti “potpuno zaključana” ako mere za borbu protiv koronavirusa ne budu dale rezultat u narednih deset dana.

Krivokapić je u vanrednom obraćanju javnosti poručio da je “epidemiološka situacija zabrinjavajuća”, “zdravstveni sistem je na granici izdržljivosti”, a “zdravsteni radnici su heroji koji bez obzira na premor izvršavaju sve zadatke i obaveze”.

“Moramo da se držimo zajedno jer ovo nije pitanje niti Vlade, Skupštine, niti bilo koje insitutucije, već svih nas. Da bismo uspeli da živimo s kovidom, moramo zajednički da izađemo iz bitke koju vodimo već godinu dana”, naveo je Krivokapić.

Ocenio je da za loše stanje uzrok nisu loše mere, već njihovo nepoštovanje.

Premijer se izvinio građanima što ni on ponekad u javnosti nije koristio masku. Objasnio je da ima antitela na koronavirus, ali rekao je da ga to “ne oslobađa odgovornosti koju svi moramo da iskažemo” i da “svi poštujemo mere bez izuzetka”.

Krivokapić je bez maske pre dva dana bio u crkvi u Podgorici kada nije držao ni obaveznu “socijalnu distancu” što je izazvalo kritiku opozicije i dela javnosti.

U Crnoj Gori su na snazi stroge mere u pojedinim gradovima, a danas je ministarka zdravlja predložila da se uvede obavezan PCR test za ulazak u zemlju.

Opozicija međutim smatra da Vlada ne želi da uvede obavezan test za ulazak u Crnu Goru jer računa na glasače iz pograničnih područja na lokalnim izborima u Nikšiću 14. marta.

U poslednja 24 sata u Crnoj Gori je od koronavirusa preminulo osam odoba, čime se ukupan broj preminulih tokom epidemije povećao na 1.031. Broj zaraženih je danas 8.775. Do sada su bolest kovid-19 prebolele 77.493 osobe što je 12,3 odsto ukupnog stanovništva.