Krivokapić dostavio ekspoze: “Stanje koje zatičemo može se nazvati državnim udarom…”

0
Foto: Profimedia

Mandatar za sastav Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić dostavio je danas crnogorskoj Skupštini Predlog programa nove Vlade, koji će predstaviti na sednici parlamenta koja počinje u sredu, prenose Vijesti.

Krivokapić je u ekspozeu istakao prioritete nove vlade među kojima su borba protiv korupcije i kriminala, pravda i ravnopravnost, dobrosusedski odnosi sa zemljama okruženja, obezbeđenje fer uslova na izborima, smanjenje troškova u oblasti javne potrošnje…

“Naša nova vlada, pre nego što je i počela, dobila je niz atributa: ekspertska, reformska i tome slično, all ipak njena osnovna težnja je da bude vlada svih, odnosno vlada naroda, jer nam je građanin na prvom mestu i želimo da služimo našim građanima, domaćinski i odgovorno, za prosperitet našeg drustva u celini”, poručio je Krivokapić u ekspozeu koji ima 51. stranu.

Krivokapić je rekao da se stanje koje zatiču može s pravom nazvati “svojevrsnim državnim udarom”.

“Situacija u javnim finansijama je ozbiijna, administrativni aparat preglomazan i neefikasan, epidemiološka situacija izazvana virusom COVID-19 je izvan kontrole, zdravstveni sistem je nadomak kolapsa, dok je medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti, regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste usled snažne ekonomske recesije, a građani su odavno izgubili poverenje u institucije”, naveo je Krivokapić.

Dodaje da je kriza velika.

“Odlazeća vlast je primenila i sprovodi scenario spržene zemlje kako bi nam dodatno otežala posao, ali to nas nije pokolebalo i svesni smo da se postojeća kriza može prevazići isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i permanentnim radom na jačanju ekonomije i unapređivanju vladavine prava”, ocenio je Krivokapić.

On je u ekspozeu istakao prioritete nove Vlade Crne Gore među kojim su borba protiv korupcije i kriminala, pravda i ravnopravnost, dobrosusedski odnosi sa zemljama okruženja, obezbjeđenje fer uslova na izborima, smanjenje troškova u oblasti javne potrošnje, kao i stvaranje poverenja javnosti i potpunu transparentnost rada državne administracije.

Među prioritetima su podsticanje prerađivačke industrije, proizvodnje hrane, IT sektora, turizma i svih akcija ekonomskog razvoja “onog koji je održiv i inkluzivan, baziran na inovacijama i znanju”.

“Usmeravanje kapitalnih investicija u strateške prioritete Crne Gore – pre svega u energetsku i saobraćajnu infrastrukturu. Unapređenje korporativnog upravljanja u državnim preduzećima i njihovu depolitizaciju, promovisanje humane dualne ekonomije, oslonjene na porodična gazdinstva u sektorima poput poljoprivrede, mini industrije, drvoprerade, turizma”, navodi se u ekspozeu.

Među prioritetima su mere ekonomskog oporavka i podrške oporavku privrede nakon pandemije koronavirusa, zdrava životna sredina, dostupnost informacija i osuda svih zloupotreba pred sudom javnosti, slobodu govora i zaštita ličnog dostojanstva, eliminisanje svih oblika diskriminacije, sloboda veroispovesti i sloboda medija, saradnju sa civilnim društvom, dosledno sprovođenje reformi u cilju demokratizacije odbrambenog sistema sa posebnim fokusom na depolitizaciju, vraćanje ugleda i integriteta institucijama sistema nacionalne bezbednosti…

“Zdravstvo posvećeno pacijentu i usmereno na borbu sa svim zdravstvenim izazovima, mere socijalne zaštite i zaštitu ranjivih, obrazovanje fokusirano na kreativnost i prepoznavanje talenata, kultura koja se zasniva na njegovanju tradicije”, navodi se u ekspozeu.

Krivokapić je poručio da je opredeljenje nove vlade da predano i odgovorno pristupi brojnim izazovima i problemima, ne sa ciljem da vlada, nego da služimo i unapređujemo.

“Zato smenjivost smatramo prilikom za boiji izbor. Trudićemo se da uvek vidimo ono što je najbolje, da delujemo dobronamerno, da bi rezultat doveo do rešenja koja će svima nama na najboiji način obezbediti prosperitet, vidijiv napredak i kvalitet života na nivou evropskih standarda”, rekao je Krivokapić.