Krivična prijava protiv Josipe Lisac zbog pevanja himne: “To je obično izrugivanje, degutantno je i ne priliči inauguraciji…”

5

Protiv pevačice Josipe Lisac podneta je krivična prijava kojom se zvezda hrvatske i jugoslovenske muzičke scene tereti da je na inauguraciji predsednika Zorana Milanovića, izvodeći himnu “Lijepa naša”, “koristila izrugljive artikulacije i tonalitete”, čime je, navodno, učinila krivično delo protiv ugleda Republike Hrvatske.

Podnosilac prijave je, kako prenosi portal index.hr, izvesni Boško Županović koji je u prijavi naveo da je pravnik, a u obrazloženju se navodi da je Josipa Lisac na “izrugljivi i omalovažavajući način” izvodila himnu Republike Hrvatske i da je tako počinila krivično delo povrede ugleda Republike Hrvatske, i to tako što je “koristila izrugljive artikulacije i tonalitete”.

“Gledajte, ja ne želim medijsku pažnju. Ja sam to učinio kao pravnik i građanin, smatram da je to obično izrugivanje i da ne priliči nikakvom događaju, a kamoli inauguraciji izabranog hrvatskog predsednika”, rekao je Županović za Index.hr.

On ističe kako je smatrao da je to njegova “građanska dužnost”.

“Ja sam odvojio vreme da napišem prijavu. Meni je to bilo degutantno slušati, to je najsvečaniji čin. To je možda za neke performanse, ali ne za inauguraciju. Himna se tako ne izvodi, himna se nikada ne bi tako smela izvoditi. To je izrugljivo”, rekao je za index.hr podnosilac krivične prijave protiv Josipe Lisac.

On kaže kako je to njegova “subjektivna procena”, i da će nadležni možda angažovati “muzičke veštake”.

“To je moja subjektivna procena. Ja sam to naveo i u prijavi da je njen muzički opus opštepoznat, ali smatram da se himna tako nije smela izvoditi. Ako je Milanović znao da će tako izvesti himnu, onda je i on pogrešio”, ocenio je Županović.

Portal Index.hr je, istražujući ko je podnosilac krivične prijave protiv Josipe Lisac, došao do podataka da je Županović do svoje 25. godine skupio 66 krivičnih prijava, da mu se sudilo za dve prevare i plaćanja falsifikovanim novcem.

Index.hr navodi i da se podnosilac krivične prijave protiv Josipe Lisac “zagrljen slikao s beguncem od hrvatskog pravosuđa Zdravkom Mamićem i s njegovim bratom Zoranom, ali i s Kolindom Grabar-Kitarović”.

5 KOMENTARA

  1. Ja sam samo dve ili tri reci razumela. Sad vidim kako bih je i sama mogla otpevati a da pri tom ne znam reci pesme. Nekad si je ipak mogao razumeti sta peva. Zasto sada ovako?

  2. Dragi Hrvati, postoji nešto što se zove GENERALNA PROBA, pa ako ne valja… Sad je kasno…

  3. Josipa je himnu otpevala vrhunski, u svom stilu. To što se nekome ne sviđa stil, to je pitanje ličnih preferencija. Stoji da možda ovaj stil ne priliči formalnoj svečanosti kao što je ova, ali onda je trebalo izabrati drugog pevača. Umetnika ovakvog kalibra kao što je Josipa Lisac svakako ne treba gurati u formalne kalupe.

  4. Nevezano za ceremoniju i himnu Josipa je uvek iritantna sa tim nazovi stilom pevanja i izgledom.

Comments are closed.