Kremlj: Vučić izvestio Putina o pregovorima u Vašingtonu, “visoko ocenjen lični doprinos”…

1
Beta - Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u današnjem telefonskom razgovoru obavestio ruskog predsednika Vladimira Putina o razgovorima u Vašingtonu i Briselu, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

“Predsednik Vučić i predsednik Putin su ovom prilikom razmenili mišljenja o situaciji na Balkanu i razgovarali o aktuelnim pitanjima strateškog srpsko-ruskog partnerstva, uključujući razvoj dijaloga na najvišem nivou”, navodi se u saopštenju pres službe srpskog predsednika i dodaje da su predsednici potvrdili da su Srbija i Rusija iskreni prijatelji, čija je saradnja zasnovana na medjusobnom poverenju.

Vučić je, kako se navodi, istakao da je Srbija vojno neutralna zemlja, a Putin je pozdravio to čvrsto opredeljenje Srbije. “Bez obzira na težinu i složenost svoje geopolitičke, vojno-bezbednosne i ekonomske pozicije, Srbija će štititi principe vojne neutralnosti i ostaće istinski i korektan partner Ruske Federacije”, rekao je Vučić.

On je Putinu izrazio zahvalnost na nepromenjivoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i naporima za održavanje mira i stabilnosti u regionu.

Kako se navodi u saopštenju, Putin je rekao da će Rusija pružati političku podršku Srbiji u njenim naporima za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i svoje spoljnopolitičke akcije koordinisati sa Srbijom, a sve sa ciljem zaštite medjunarodnog javno-pravnog poretka.

Dvojica predsednika su istakli da ekonomske veze Srbije i Rusije konstantno jačaju, ali da su mogućnosti za saradnju u oblasti privrede daleko veći od iskorišćenih, te ima prostora za nove zajedničke projekte.

Iz Kremlja su prethodno potvrdili da su dvojica predsednika razgovarala o rešavanju kosovskog problema.

“Posebna pažnja posvećena je problemu Kosova. Vučić je informisao (Putina) o pregovorima u Vašingtonu 7. septembra 2020. Putin je potvrdio nepromenjenu poziciju Rusije o izradi izbalansiranog i kompromisnog rešenja koje je prihvatljivo za Beograd, a koje treba da bude utvrdjeno u Savetu bezbednosti UN”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su razmotrene aktuelne teme strateškog partnerstva Rusije i Srbije.

Sa ruske strane, kako piše u saopštenju, “visoko je ocenjen” lični doprinos Vučića strateškom partnerstvu.

“Naglašena je spremnost za dalju tesnu saradnju kada je reč o bilateralnim odnosima, regionalnim i medjunarodnim pitanjima”, dodaje se u saopštenju.

1 KOMENTAR

  1. “…dodaje da su predsednici potvrdili da su Srbija i Rusija iskreni prijatelji, čija je saradnja zasnovana na medjusobnom poverenju.” Вучић је звао Путина да објасни брљотину из Вашингтона и покуша да, како то рече музикални министар иностраних послова, “изглади” односе, али, једино судећи по дужини разговора, можемо разумети да су они сада стављени на један степен хладније.

Comments are closed.