Kraj martovskog ludila: Zašto igrači koji osvoje titulu najboljeg na koledžu retko stižu u vrh NBA drafta?

0
Foto: Profimedia

Vilanova je dobila “otpusnu listu” na kojoj piše – šampioni.
Martovsko ludilo je završeno. Uzbuđenja, preokreti i neočekivani rezultati, kao i uvek.

Favorit unapred određen, kao nikad do sad. Na kraju se Djuk sapleo o senku koju je nad njim napravio njegov najbolji igrač – Zajon Vilijamson.

On je dobitnik svih individualnih nagrada (dodeljuje se šest različitih) za koledž košarku i budući prvi pik drafta. Međutim, on je i izuzetak koji potvrđuje pravilo.

U 21. veku trend je da nagrađeni koledž igrači najčešće ne bivaju prvi pikovi.

Poslednja dvojica najboljih igrača na koledžu Džejlen Branson, igrač Dalas Maveriksa i Frenk Mejson, košarkaš Sakramento Kingsa, birani su čak u drugoj rundi – prvi kao 33, a drugi kao 34. pik na draftu.

Samo su tri košarkaša još od Kenjona Martina bili prvi pikovi i laureati najvećih koledž nagrada, igrača kao što šu Endrju Bogut, ali i Blejk Grifin, Entoni Dejvis…

Sa druge strane, ako se od pomenutog Martina krene deset godina unazad, može se naići na čak šest prvih pikova – Šekila O’Nila, Lerija Džonsona, Glena Robinsona, Džoa Smita, Tima Dankana i Eltona Brenda.

Kobi Brajant, recimo, nije upisivao koledž jer mu je kao velikom talentu dozvoljeno da izađe na draft odmah posle srednje škole. Međutim, timovi nisu želeli da prihvate rizik i izaberu “žutokljunca” u prvih deset – izabran je kao 13. pik – mada je te godine i konkurencija bila ogromna jer je prvi izbor drafta 1996. godine bio Alen Ajverson.

U slučaju Lebrona Džejmsa nije bilo dvoumljena. Njemu je takođe dozvoljeno da odmah posle srednje škole izađe na draft, a Klivlend Kavalirsi su ga birali prvog.

Zajon Vilijamson najavljen je upravo kao novi Lebron Džejms. Iskoristiće pravilo koje igračima pruža priliku da na draft izađu posle samo jedne godine studija (što većina u poslednje vreme koristi), a iako je vrlo mlad, ima fizičke predispozicije koje će mu omogućiti lako prilagođavanje uslovima NBA lige.

Tako će u sazvežđe najvećih košarkaša današnjice doći zvezda u nastajanju i zatvoriti jedan krug od sedam godina bez prvog pika sa koledža. Martovsko ludilo biće i dalje uzbudljivo i neočekivano, ali izrazitog favorita kao Vilijamsonovog Djuka, neće biti neko vreme, na nesreću ljubitelja koledž košarke.