„Kosovo je u dijalog ušlo bez kamena spoticanja, Srbija i dalje poriče zločine…“

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Vršiteljka dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je Kosovo krenulo u dijalog sa Srbijom ne ostavljajući nijedan „kamen spoticanja“, dok Srbija još poriče zločine koje je počinila na Kosovu, ne traži oproštaj i ne izvodi okrivljene pred lice pravde.

Osmani je za Si-En-En (CNN) rekla da je za Kosovo preduslov dijaloga pravda za žrtve, ali da još „nijedna osoba koja je počinila zločin, bilo da je u pitanju srpski policajac ili vojnik, nije izvedena pred lice pravde“, dok Srbija ipak i dalje napreduje ka Evropskoj uniji.

„Za održiv mir i pomirenje, pravda je preduslov, i skoro je nemoguće da se okrene druga stranica bez da se pročita ona koja je ispred vas“, rekla je Osmani.

Ona je navela da je na Kosovu ubijeno skoro 13.000 ljudi, da je stradao najveći broj dece po glavi stanovnika u Jugoslaviji, i da je oko 20.000 žena silovano, ali kako je dodala, Kosovo „neće osvetu“ kao preduslov za mir i pomirenje.

Upitana o bivšem predsedniku Kosova Hašimu Tačiju čiju je dužnost preuzela pošto je pošto je pozvan u Hag pod optužbom za ratne zločine, Osmani je rekla da „pre svega ne može da se postavlja znak jednakosti sa onim što je Srbija uradila, jer su to bili zločini pod plaštom države“.

„A ono što se desilo na Kosovu posle rata očigledno je nešto što je kosovski parlament oformio specijalizovane komore, koje se nalaze u Hagu. Mi verujemo u međunarodnu pravdu“, rekla je Osmani i dodala da je „samo jedna istina o tome šta se desilo na Kosovu, a to je da je Srbija počinila ratne zločine protiv čovečnosti i genocid“.

Osmani koja je na predstojećim izborima na Kosovu kandidat na listi Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, rekla je da kao najveće izazove pred Kosovom vidi korupciju i borbu protiv kriminala.