“Kosovo je ključno pitanje evrointegracija Srbije”: Izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik o odnosu Evropske unije prema zemljama Zapadnog Balkana

1
Profimedia

Slovački parlamentarac Vladimir Bilčik preuzeo je funkciju izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju u novom sazivu tog tela umesto Dejvida Mekalistera, a u izjavi za N1 govorio je o svojim planovima, kao i o odnosu Evropske unije prema zemljama Zapadnog Balkana.

“Moj prvi prioritet biće da razgovaram sa parlamentiarcima u Evropskom parlamentu šta je do sada urađeno da se pomogne Srbije na putu ka EU, ali cu uskoro otići i u Beograd gde ću takođe organizovati sastanke. Želim da budem konstruktivan glas koji podržava ambicije Srbije, ali fer i otvoren glas oko zadataka koje je potrebno uraditi kako bi smo mi pogurali pitanje proširenja”, rekao je Bilčik

Bilčik funkciju preuzima u osetljivom trenutku za odnose EU i regiona zbog stopiranja pokretanja pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. On takav potez evropske zajednice naziva “istorijskom greškom”.

“Mislim da su EU i zemlje članice delimično podrile spostveni kredibilitet. Šteta je napravljena i sada je moramo popraviti. Postoje brojni glasovi u EU koji podržavaju proširenje i koji razumeju pitanje kredibiliteta i ja se nadam da stvari mozemo obrnuti. Jedina kredibilna, bezbedna, prosperitetna i politički pouzdana budućnost Zapadnog Balkana je ona koja vodi ka članstvu u EU. To je evropska budućnost na kojoj moramo raditi”, rekao je on.

Bilčik kaže da je Kosovo bilo, jeste i ostaće ključno pitanje evrointegracija Srbije.

“Zbog toga i govorim da nam je potreban napredak, potrebno je da otključamo pregovore Beograda i Prištine”, zaključuje Bilčik.

1 KOMENTAR

Comments are closed.