Koronavirus uzrokuje i neurološke probleme – glavobolje i vrtoglavice

2
Foto: Profimedia

Koronavirus ne uzrokuje samo temperaturu, kašalj i probleme sa disanjem, nego i neurološke probleme poput glavobolje i vrtoglavice, pokazala je nova studija kineskih naučnika na pacijentima u Vuhanu, a rezultate su objavili u časopisu JAMA Neurology, prenosi N1.

Prema tim rezultatima, trećina od 214 pacijenata koje su pregledali, pokazivala znakove uticaja virusa na nervni sistem, a ranije se moglo čuti da je bilo mnogo slučajeva da su pacijenti oboleli od Covid-19 gubili osećaj mirisa i ukusa. 

Ti simptomi ukazuju na to da je bolešću na neki način bio zahvaćen i mozak, ocenio je specijalista za infektivne bolesti Bernd Salzberger iz univerzitetske bolnice u Regensburgu, ali je ocenio da se “još tapka u mraku”.

Studija iz Vuhana temelji se na istoriji bolesti, laboratorijskim nalazima i radiološkim pretragama 214 pacijenata, a više od trećine pacijenata (36,4 odsto) imalo je i neurološke probleme.

Najčešće se radilo o vrtoglavici i glavobolji, a uz to, njih 12 je izgubilo čulo ukusa, a 11 mirisa, dok je šest pacijenata imalo i moždani udar.

Kineski naučnici, međutim, navode da nisu sigurni jesu li ti simptomi posledica same bolesti ili su deo odgovora organizma na upalne procese, prenose mediji.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

2 KOMENTARA

  1. Pa da, do sada smo svi bili meteoropate, i sve je bilo na “nervnoj bazi”.. odes kod lekara a oni ti prepisu Bromazepam, Rivotril, Bensedin…. Svi smo bili anksiozni, i sa panicnim napadima.. E, hvala Bogu sada nas je Korona izlecila od nervne nestabilnosti

Comments are closed.