Koronavirus u Srbiji: Značajan skok novozaraženih, “situacija više nije vanredna”, da li će doći do sudara gripa i korone, stalan broj pacijenata na respiratoru na Infektivnoj…

1
Foto: Profimedia

U Republici Srbiji je do 15 časova 25. avgusta registrovano ukupno 30.820 zaraženih koronavirusom.

U poslednja 24 sata na koronavirus u Srbiji je testirano 8.646 osoba, njih 106 bilo je pozitivno.

Potvrđeno je da su od poslednjeg preseka preminule četiri osobe.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u bolnicama širom zemlje nalazi se 36 pacijenata.

Jučerašnji dan je po “Konovom koeficijentu” bio najbolji još od 2. juna, ali se danas situacija pogoršala pa je taj koeficijent sa 0,78 skočio na 1,22.

“SITUACIJA SE VIŠE NE MOŽE NAZVATI VANREDNOM”

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da se trenutna epidemiološka situacija više ne može definisati kao vanredna, ali je prerano reći da je svaki rizik završen.

Navodi da, iako su pojedine lokalne samouprave ukinule vanrednu situaciju, i u tim mestima na snazi ostaju mere koje važe za čitavu zemlju. Reč je o zabrani okupljanja više od 10 osoba, zabrani rada bašta kafića posle 23 časa, obavezno nošenje maski.  

Kada je reč o otvaranju institucija kulture, one će morati redovno da se provetravaju, dezifikuju najmanje jednom dnevno, a razmak između posetilaca mora biti najmanje metar i po levo, desno, napred i nazad. To je, kaže, devet kvadratnih metara po čoveku. 

Takođe, navodi, članovi ansambla moraju biti temeljno pregledani da se zna da su zdravi, a biraće se i predstave u kojima ima najmanje učesnika.

“Ako se ne koriste maske, biće zatvaranja, to se pre svega odnosi na bioskope”, naglašava epidemiolog.

Govoreći o polasku u školu, Kon je rekao da neprekidno treba imati na umu da se nalazimo u specifičnoj pandemijskoj situaciji, koja se dešava ekstremno retko i da treba imati popustljiv odnos prema zahtevima roditelja.

U školsku godinu ulazi se tempirano, kada je situacija najpovoljnija, navodi Kon.

Napominje da se odluka o eventualnom karantinu po povratku sa godišnjih odmora ne može doneti “preko kolena”, već se mora dobro razmotriti.

“U ŠKOLAMA ĆE SIGURNO DOĆI DO POVEĆANE AKTIVNOSTI VIRUSA…”

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da su ustanove kulture pred početak rada nakon zatvaranja zbog epidemije u martu, pripremile detaljno uputstvo koje uključuje provetravanje sala sa posebnim sistemom ventilacije, temeljnu dezinfekciju makar jednom dnevno, kao i distancu od 1,5 metara među gledaocima.

Kon je za RTS izjavio da mora “da bude jasno obeleženo gde može da se sedi a gde ne”, odnosno da će biti potrebno da najmanje po jedno sedište između gledalaca u pozorišnoj ili bioskopskoj sali bude prazno, kao i da glumci nastupaju zdravi, a da predstave budu sa što manje učesnika.

On je rekao da su pozorišta predlagala da mere svakom posetiocu temperaturu, ali da je Krizni štab rekao da to nije potrebno jer bi napravilo zagušenja na ulasku, i da će pozorišta biti zatvorena ako među publikom bude onih koji ne nose zaštitne maske.

“Ne očekujemo da će doći do ozbiljnih problema”, rekao je Kon povodom početka rada pozorišta i bioskopa.

On je ocenio da se, sa druge strane, povodom početka školske godine u školskim klupama “podrazumeva povećanje rizika”.

“Bez obzira na sve mere koje preduzimamo sasvim verovatno da će doći do povećanja aktivnosti (koronavirusa)”, rekao je Kon.

Dodao je da nošenje maski, koje će biti obavezno za školsku decu, nije predviđeno i za predškolski uzrast.

“Nije moguće obezbediti da nose maske sve vreme”, kazao je Kon i dodao da se u vrtićima i predškolskim ustanovama “smanjuje gustina jer su sami roditelji prestali da dovode decu u tom broju”, kakav je bio ranije.

On je rekao i da je do sada bilo “ekstremno retko” oboljevanje dece od kovida 19, a da se beleži oboljevanje zaposlenih.

Kon je rekao da ne stoje kritike da je trebalo zbog epidemiološke situacije odložiti početak školske godine za dve nedelje, jer se “tako može odlagati neprekidno”, dodajući da svaka situacija sa polaskom u školu nosi rizik povećanja aktivnosti virusa.

(Beta)

“BROJA PACIJENATA NA RESPIRATORU NA INFEKTIVNOJ JE STABILAN…”

Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, izjavila je da su kapaciteti te ustanove popunjeni 50 odsto i da ima mesta.

“Međutim, imamo jedan stalan broj pacijenata na respiratoru, zato što njihovo lečenje dugo traje i uvek jedan određeni procenat ima težu kliničku sliku”, rekla je doktorka Milošević u izjavi RTS-u.

Govoreći o broju pregleda u poslednjih nedelju dana, rekla je da se on kreće između 90 i 110 na dnevnom nivou.

“U vreme kada se pojavio drugi talas ili, kako kažu epidemiolozi, drugi pik prvog talasa, mi smo beležili i do 380 pregleda za 24 sata”, uporedila je Ivana Milošević.

“NEĆE DOĆI DO SUDARA GRIPA I KORONE…”

Epidemiolog u penziji Radmilo Petrović je rekao za RTS da ne veruje da će doći do sudara virusa gripa i novog koronavirusa i za to je naveo nekoliko razloga.

Radmilo Petrović je, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao da je grip prošle seozne bio nešto jačeg intenziteta, a da se povećana aktivnost tog virusa javlja jednom u desetak godina. Zbog toga, smatra, sledećih godina situacija bi trebalo da bude nešto blaža.

Kao drugi razlog, Radmilo Petrović ističe to što je virus gripa osetljiviji na mere koje se se sprovode protiv koronavirusa.

“Ako sprovodimo mere, nosimo maske i držimo odstojanje, grip nema šanse da se proširi”, rekao je Petrović, ali je upozorio da vakcinacija i dalje mora da se obavlja u rizičnim kategorijama stanovništva i da se i dalje održava imunitet protiv gripa, jer je on kratkotrajan.

Govoreći o vakcini protiv gripa, Petrović je rekao da bi vakcinu trebalo da prime svi koji su osetljivi na respiratorne infekcije, koji su imali raniju epizodu infekcije respiratornog trakta, kardiovaskularni bolesnici, osobe sa hroničnim ili metaboličkim poremećajima i svi stariji od 65 godina.

Na pitanje koliko će jo koronavirus biti prisutan, rekao je da je to teško reći.

“Ja bih voleo da znam, ali ne znam. Ovaj virus je malo atipičan. Mi njega nedovoljno poznajemo, tek šest ili sedam meseci”, rekao je Petrović i dodao da se tek stiču svetska iskustva i da se svaki dan otkriva nešto novo.

Kaže da je koronavirus agresivniji u spoljašnjoj sredini od virusa gripa i da za razliku od gripa koji ulazi samo u respiratorni trakt, korona ulazi u krvotok i dolazi u sve organe i tkiva.

Podsetio je i da se očekivalo da prvi nalet bude najjači, ali da se dogodilo da je drugi pik prvog talasa bio gori nego prvi.

Radmilo Petrović ne isključuje prirodno gašenje virusa, ali upozorava da će taj proces trajati mnogo dugo.

Iako je i traganje za vakcinom ubrzano, poručuje da ni ona ne može sve da završi kao čarobni štapić.

“Vakcina mora da se sistematski primenjuje u dugom vremenskom periodu, da bi se povećao procenat osoba sa antitelima”, naveo je.

Dodao je i da bi vakcinu trebalo primiti bez obzra čija je, jer je i to bezbednije neko infekcija koronavirusom.

1 KOMENTAR

  1. Šta mislite koliko ih je sa Karleušinog rođendana! Ubi nas ovaj prepametni polusvet koji puni šarlatanske medije i koji uvek moraju da budu na naslovnim stranama!

Comments are closed.