Koronavirus: U Srbiji više od 4.000 zaraženih, nove mere, policijski čas od petka do utorka, Kon ipak ostaje, Tramp (ne) voli Faucija, žurka doktora i sestara kao klaster…

0
Foto: Profimedia

U Srbiji je danas registrovano 411 novih slučajeva koronavirusa, a preminulo je 9 osoba.

U poslednja 24 sata testirano je 2.440 osoba.

Hospitalizvoano je 3.006 osoba, a na respiratorima se nalazi 131 pacijent.

POLICIJSKI ČAS OD PETKA DO UTORKA

Policijski čas, odnosno zabrana kretanja sa ciljem suzbijanja zarazne bolesti COVID-19, trajaće od petka 17. aprila u 17 časova do utorka 21. aprila u 5 časova.

Informaciju koju su prethodno preneli mediji, potvrdio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na RTS.

Time će policijski čas biti produžen sa 60 na 84 sata, u odnosu na prethodni vikend kada je trajao od petka do ponedeljka.

Ova odluka dolazi nakon stava struke, odnosno epidemiologa i lekara iz Kriznog štaba, da zabranu kretanja ne treba ukidati ni na Uskrs.

NOVE MERE: STARIJI OD 65 GODINA OD SLEDEĆE NEDELJE TRI PUTA NEDELJNO NAPOLJU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će od sledeće nedelje građani stariji od 65 godina moći da izađu napolje tri puta nedeljno, maksimalno pola sata, najdalje 300 metara od kuće.

“Ljudi, penzioneri, gube strpljenje i teško im je, ali smo bili uspešni jer smo njihove živote sačuvali. U prethodnom vikendu izašlo da kupuje oko 9,5 odsto penzionera. Najveći deo penzionera razumeo mere”, rekao je Vučić za RTS.

Vučić je potvrdio i prethodno pisanje medija da će policijski čas u trajanju od 84 sati početi u petak u 17 časova i trajati do utorka u 5 časova ujutru.

DR KON O NASTAVKU RADA U KRIZNOM ŠTABU

Epidemiolog dr Predrag Kon obratio se javnosti na redovnoj konferenciji o stanju epidemije koronavirusa u Srbiji nakon što je posle današnjeg sastanka sa predsednikom Vučićem i premijerkom Brnabić doneo odluku da ipak nastavi da vodi tim epidemiologa u borbi protiv virusa.

“Posle poziva predsednika, bio sam na sastanku sa predsednikom i premijerkom. Svestan sam svoje profesionalne obaveze. Duboko me je pogodila molba Sinoda SPC o kojoj ćemo još pričati, jer na neki način negira sve što je dosadašnji pokušaj da se sačuva život. Shvativši da ima toliko nerazumvanja u javnosti, pomislio sam da treba da se povučem”, rekao je Kon.

On je istakao da je tim stručnjaka dobio snažnu podršku predsednika Srbije i da zato to mora javno da iskaže.

“Osećam dužnost što je došlo do javnosti, da ovo pokušam da objasnim. To je nešto što nije trebalo da se desi, ali desilo se. Snažna podrška predsednika i moram javno da je iskažem – bez snažne podrške predsednika i vlasti ove zemlje ne bi bili u stanju ništa da uradimo, osim da pričamo. Potpuno svestan politizacije, to je nužno da se kaže, jer je istina i to je sve”, kazao je Kon.

On je objasnio da je prethodno poruku na Fejsbuk profilu da se povlači napisao jer je bio izložen ozbiljnim kritikama, na njega lično i sturčni tim.

“Napisao sam da to treba da preuzme neko drugi da radi, jer taj nivo bezobrazluka prevazišao sve ono što može da se prihvati”, rekao je Kon.

DR KISIĆ TEPAVČEVIĆ: NIKO NE MOŽE DA UKINE USKRS, ALI…

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će vrlo verovatno vikend za Uskrs biti isti kao prethodni, sa zabranom kretanja.

“Niko ne može da ukine Vaskrs, to je naš najveći praznik. Svi pokušavamo da smislimo kakvo je to najbolje rešenje”, rekla je ona u emisiji Fokus na televiziji B92.

Kisić Tepavčević je navela da će Krizni štab pratiti situaciju iz dana u dan, ali da je vrlo verovatno da će za vikend važiti iste mere kao i prethodnog vikenda.

Na pitanje kada će biti ukinuto vanredno stanje, Kisić Tepavčević je rekla da bez obzira na ukidanje, normalne životne aktivnosti kao pre neće biti iste.

“Mogu da kažem da se vidi kraj”, rekla je ona i dodala da će sve biti završeno uskoro.

Odgovarajući na pitanje da li će to biti u julu ili avgustu, rekla je “pre toga”.

VUČIĆ RAZGOVARAO SA SI ĐINPINGOM: KADA JE SLETEO AVION U SRBIJU, PROBUDIO SE NOVI OPTIMIZAM…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas u telefonskom razgovoru kineskom kolegi Si Đinpingu na pomoći koju je Srbija dobila od Kine za zaustavljanje širenja zaraze koronavirusom.

“Kada je na beogradski aerodrom 21. marta sleteo prvi avion sa velikom kineskom pomoći u medicinskoj opremi i materijalu, koji su pratili i kineski stručnjaci, probudio se novi optimizam i građani Srbije su znali da u ovoj borbi nisu i neće biti sami”, istakao je predsednik Vučić, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Vučić je zahvalio i na donaciji dve laboratorije za borbu protiv COVID-19, koje počinju sa radom u Beogradu i Nišu i zamolio predsednika Sija da pomogne Srbiji da nabavi dodatnu medicinsku opremu koja je neophodna u borbi protiv virusa, navodi se u saopštenju.

“Raduju nas vesti o normalizaciji situacije u Kini i o otvaranju grada Vuhana, koji je postao simbol snage i hrabrosti u borbi protiv pandemije”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Si je izrazio nadu da će se uskoro videti sa predsednikom Vučićem u Kini, a potvrdio je i svoj dolazak u zvaničnu posetu Srbiji.

Kineski predsednik je rekao da će Kina i Srbija umeti da prebrode sve ekonomske teškoće sa kojima se suočavaju usled krize izazvane pandemijom, navodi se u sopštenju.

KON OSTAJE NA ČELU TIMA

U predsedništvu Srbije je održan sastanak predsednika Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i epidemiologa dr Predraga Kona, na kojem je dogovoreno da dr Kon nastavi da vodi tim epidemiologa i da se do kraja sa svojim timom izbori protiv pandemije kovid-19 u Srbiji, saznaje Tanjug.

Kako su preneli mediji na sastanku je dr Konu upućen apel da ne napušta svoju funkciju, a glavna tema razgovora bio je zahtev SPC o privremenom ukidanju zabrane kretanja tokom Uskrsa.

Epidemiolog Predrag Kon objavio je jutros rano na svom Fejsbuk nalogu da je “vreme da se povuče i prepusti drugima da vode pandemiju”, jer kako je naveo “ne želi da vodi ratove ni protiv koga, osim protiv virusa”.

“Koliko vidim po Fb glavni ‘krivac’ za prodor virusa u Gerontološki centar u Nišu sam ja i stručni tim.

Vreme je da se zbog toga povučem i prepustim boljima da vode pandemiju. Bolje ne znam i ne umem. ‘Ratove’ neću da vodim ni protiv koga, osim protiv virusa.

Neprekidno pratim sve misleće ljude i kako se sav gnev umesto na situaciju i sam virus okrenuo prema meni i stručnom timu vreme je da se sklonim. Privremeno isključenje… Sve najbolje!”, napisao je doktor Kon u objavi na svom profilu.

VESIĆ: USKORO ODLUKA O POLICIJSKOM ČASU, SVE SE PITA STRUKA…

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je tokom gostovanja u jutarnjem programu TV Prva da će uskoro biti doneta odluka o policijskom čašu tokom Uskrsa i da ta odluka ne zavisi od političara na vlasti.

“Sami znate da je jedini lek socijalna distanca, u tom smislu se policijski čas i uvodi”, navodi Vesić i dodaje da još uvek ne zna kako će taj policijski čas izgledati.

“Koliko će zabrana kretanja trajati ne zavisi od nas, ni od Vlade”, kaže i dodaje da se infromacija o tome očekuje uskoro.

Od epidemiologa zavisi da li će starijima od 65 godina biti omogućeno da izlaze iz kuće tokom policijskog časa, Vesić navodi da će Vlada to prihvatiti ako epidemiolozi predlože.

Komunalna milicija kontoriše samo javne površine, a veliki broj ljudi na ulicama Beograda nakon najdužeg policijskog časa je očekivan.

ZAŠTITNIK GRAĐANA POKRENUO KONTROLU GERONTOLOŠKOG CENTRA U NIŠU, ALI I MINISTARSTVA ZA SOCIJALNA PITANJA…

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je danas postupak kontrole rada Gerontološkog centra u Nišu ali i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, nakon informacija iz medija da je u tom centru došlo do infekcije koronavirusom 144 korisnika i zaposlenih.

Kako se navodi u saopštenju, zaštitnik je poslao dopis Gerontološkom centru u kojem je zatražio da mu se u što hitnijem roku dostavi kompletna relevantna dokumentacija i informacija o činjenicama i okolnostima konkretnog slučaja.

U dopisu Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zatraženo je da se u što hitnijem roku obavi neposredni nadzor Gerontološkog centra, utvrde sve relevantne činjenice i okolnosti, u zavisnosti od eventualno utvrdjenih propusta nalože mere u okviru svojih nadležnosti i dostavi informacija sa dokumentacijom.

“Nakon odgovora Gerontološkog centra i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zaštitnik gradjana će odlučiti o daljem toku postupka i potrebi donošenja mera iz nadležnosti ovog organa”, dodaje se u saopštenju.

DECI SA ZASTOJEM U RAZVOJU I NJIHOVIM RODITELJIMA OMOGUĆEN IZLAZAK OD 18 DO 20 ČASOVA…

“Deci sa zastojem u razvoju i njihovom roditeljima biće omogućen izlazak napolje svakog dana u termiminu od 18 do 20 sati”, rekla je danas dr Darija Kisić Tepavčević.

Ona je pojasnila da je reč o stručno opravdanom zahtevu.

“Zahtev je stručno opravdan. Nezavisni temin je određen za sve roditelje sa decom koja imaju zastoj u razvoju i to je svaki da 18 do 20 časova”, navela je ona danas na redovnoj konferenciji za medije.

VIŠE OD 1.500 PREMINULIH ZA DAN U SAD

Sjedinjene Američke Države su u ponedjeljak zabeležile 1.509 umrlih od koronavirusa u jednom danu, gotovo isti broj kao dan ranije, pokazuju podaci univerziteta Džons Hopkins.

Time je ukupan broj umrlih od početka pandemije u SAD-u narastao na 23.529, što ih čini najteže stradalom zemljom, prenosi N1.

Sada je u zemlji više od 550.000 zaraženih virusom, navodi Američki institut za sprečavanje i suzbijanje bolesti.

Savezna država Njujork, žarište epidemije u SAD-u, u ponedjeljak je premašila broj od 10.000 mrtvih od covida-19. Njen guverner ocenio je ipak da je “najgori deo krize” prošao, jer broj pacijenata primljenih u bolnicu očito pada. 

Međutim, Kuomo je pozvao na “masovnije testiranje”.

Tramp je odgovorio da je u SAD obavljeno 3 miliona testiranja na virus.

“Tri miliona, više nego u ijednoj drugoj zemlji”, istakao je.

SZO: NISMO SIGURNI DA OPORAVLJENI OD KORONE STIČU IMUNITET…

Naučnici iz Svetske zdravstvene organizacije kažu da još uvek nemaju dovoljno informacija za zaključak da li su ljudi imuni na naknadne infekcije COVID-19 nakon što su se oporavili od bolesti.

Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za hitne slučajeve dr Majkl Rajan rekao je na današnjem brifingu da se pretpostavlja da bi ljudi koji su bili zaraženi koronavirusom i koji imaju dokazani nivo antitela trebalo da imaju odredjeni stepen zaštite, ali da “mi jednostavno još uvek ne znamo koliko dugo taj vremenski period traje”.

Rekao je da naučnici mogu da procenjuju na osnovu imuniteta od drugih koronavirusa, ali da su i ti podaci prilično ograničeni.

Epidemiolog koja radi za SZO, dr Maria Van Kerkhov, rekla je da su informacije koje SZO ima o odgovoru na antitela i imunitet “pomešane” i da im treba mnogo više informacija o oporavljenim pacijentima.

Ona je rekla da se više od 3.000 pacijenata do sada oporavilo od bolesti i da su u toku brojna istraživanja kako bi se pokušalo odgovoriti na pitanje imuniteta.

“Trenutno nemamo potpunu sliku o tome kako izgleda imunitet ”, rekla je. “A dok to ne uradimo, ne možemo dati potpuni odgovor.”

TRAMP, FAUCI I OTKAZ – GDE IMA DIMA, IMA I VATRE…

Predsednik Sjedinjenih Američkih država kralj je zabune – ili makar zabunom predstavlja neke svoje nepromišljene poteze.

Kada je retvitovao na svom zvaničnom nalogu objavu sa heštegom #FireFauci izgledalo je da je najbolji američki imunolog otpisan, nakon izjava da je više života moglo da bude spaseno da je Amerika ranije zatvorena.

A onda je Tramp objasnio da je u pitanju samo još jedna zabuna.

Ustvari to je uradio službenik koji se bavi odnosima sa javnošću Bele kuće.

“Ovo što mediji rade je smešno. Naravno da Fauci neće biti otpušten i da će ostati na mestu jednog od glavnih predsednikovih savetnika”, poručio je glasnogovornik Bele kuće.

Dodao je da je Tramp poručio da su Fauci i on na istoj strani, prenosi Rojters.

Najbolji američki imunolog je ranije potvrdio da Tramp sluša sve njegove savete, čak i onda kada nije saglasan sa izrečenom.

Izgleda da je ovaj retvit bio neka vrsta upozorenja.

Zbog pandemije više od 117 miliona dece bez vakcina protiv malih boginja

Više od 117 miliona dece moglo bi da propusti vakcinaciju protiv malih boginja s obzirom na to da je pandemija Covida-19 prisilila velik broj stanovnika u celom svetu na fizičko distanciranje, a istovremeno je na zdravstvenim službama veliki pritisak, upozorile su u utorak zdravstvene agencije Ujedinjenih nacija.

Kampanje vakcinacije protiv malih boginja već su odložene u 24 zemlje, a biće ih i više, što decu u 37 zemalja sveta izlaže opasnosti od zaraze virusom morbila, podaci su Inicijative za borbu protiv malih boginja (morbila) i rubeole (M&RI), agencije koju podržavaju Svetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNICEF, prenosi zagrebački N1.

“Stadioni i koncertne dvorane možda budu zatvoreni više od godinu dana”: Saveti i upozorenja predsednika Nemačke akademije nauka

Ljubitelji fudbala i koncerata bi, po najgorem scenariju, mogli da budu uskraćeni za omiljene dogadjaje više od godinu i po dana, smatra predsednik Nemačke akademije nauka Leopoldina Gerald Haug.

Ostaviti zatvorene stadione i dvorane još 18 meseci “sigurno bi bilo veoma mudro”, rekao je predsednik Akademije čije savete sledi vlada u donošenju mera u borbi protiv pandemije korona virusa.

“Što se tiče toga da li će trajati godinu i po, moramo da sačekamo, ima optimističnijih procena”, priznao je u intervjuu u ponedeljak uveče televiziji ARD. “Ali sigurno će trajati još nekoliko meseci, moglo bi da ide i do godinu i po dana”.

Akademija je juče predložila povratak u normalnu “u fazama”, posebno ako se broj novozaraženih “stabilizuje na niskom nivou” i ako se “zadrže mere higijene”.

Koncertne dvorane i stadioni u Nemačkoj su zatvoreni sredinom marta zbog pandemije korona virusa.

Nemačka fudbalska liga treba da se sastane u petak kako bi odlučila o mogućem nastavku prvenstva početkom maja, ali sa mečevima iza zatvorenih vrata ako zdravstvene vlasti daju zeleno svetlo. (Beta-AFP)

“Zdravstveni sistem u Moskvi suočen je sa dramatičnim teretom”

Rusija je u utorak izvestila o 2.774 novozaraženih koronavirusom u jednom danu, čime se ukupan broj u toj zemlji popeo na 21.102, a stanje je ozbiljno u Moskvi, žarištu epidemije, koja je suočena s nedostatkom bolničkih kreveta.

S povećanjem broja obolelih u jednom danu, u Rusiji su ukupno zaražene 21.102 osobe, a 170 je umrlih u zemlji od posledica koronavirusa, prenosi Hina.

Vlasti u Moskvi upozorile su da bi u prestolnici moglo da nedostaje bolničkih kreveta zbog rasta obolelih u sledeće dve do tri nedelje, uprkos velikim naporima da se taj problem reši.

Najviše zahvaćena koronavirusom u celoj Rusiji, Moskva je počela deo bolnica da osposobljava samo za prihvat obolelih od Covida, ali zvaničnici kažu da to neće biti dovoljno.

Broj novozaraženih potvrđenih tokom noći na utorak popeo se u Moskvi 1.489, čime je ukupan broj obolelih 13.002.

Oko 6.000 Moskovljana leči se kod kuće.

“Operativni štab predviđa da će se uprkos merama izolacije dogoditi nedostatak bolničkih kreveta u naredne dve do tri nedelje”, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Moskovske vlasti zato su odlučile da osposobe još 24 bolnice za obolele od Covida-19 i žele da imaju ukupno 21.000 raspoloživih kreveta u roku od 10 dana.

Zamenica moskovskog gradonačelnika Anastasja Rakova u petak je upozorila da stanje postaje sve dramatičnije.

“Kako raste broj pacijenata s ozbiljnim simptomima, zdravstveni sistem u prestonici suočen je s dramatičnim teretom. Naše bolnice i ambulantne usluge rade do svojih krajnjih granica”, rekla je Rakova.

ŽURKA DOKTORA I SESTARA IZA ZATVORENIH VRATA I NOVIH 150 SLUČAJEVA ZARAZE

Foto: Profimedia / Ilustracija

Svake večeri širom sveta ulicama odjekuje aplauz za medicinske radnike koji žrtvuju energiju i snagu tokom borbe sa pandemijom koronavirusa.

Ipak, u Tasmaniji im, čini se, baš i neće mnogo aplaudirati ubuduće.

U toj je australijskoj oblasti odjeknula vest da je nezakonita žurka lekara i medicinskih sestara iza zatvorenih vrata dovela do širenja koronavirusa, prenosi Rojters.

Oni su posle jednog napornog dana organizovali žurku i tom prilikom je koronavirus proširen tako da je ubrzo bilo novih 150 aktivnih slučajeva.

Rojters prenosi da je žurka izazvala povećanje broja obolelih u toj oblasti od 50 odsto, iako je kriva počela da se spušta poslednjih dana.

Policija je uključena u proces razrešavanje ovog problema.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?