Koronavirus u Srbiji: Od početka epidemije obolelo više od 30.000 osoba. Popuštene mere, ali opasnost i dalje postoji…

1
Foto: Profimedia

Prema poslednjem izveštaju Ministarstva zdravlja, u Srbiji se koronavirusom zarazilo ukupno 30.378 osoba, a od posledica infekcije preminule su 692 osobe.

Od poslednjeg preseka, juče u 15 časova, od 11.618 testiranih, koronavirus je potvrđen kod 169 osoba.

Hospitalizovano je 1.194 pacijenta, a na respiratorima se nalaze 52.

Novi podaci o stanju epidemije koronavirusa u Srbiji očekuju se danas oko 15 časova.

Popuštene mere

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 juče je doneo odluku o popuštanju mera.

Od ponedeljka ponovo rade bioskopi i pozorišta, omogućene su posete staračkim domovima i biće formiran tim Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović – Batut” za praćanje situacije u školama u od 1. septembra.

Članovi Kriznog štaba naveli su da se situacija u vezi sa epidemijom koronavirusa poboljšava, ali da je opasnost i dalje prisutna.

Dr Kisić: Razmatramo produženje radnog vremena kafića na otvorenom…

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će Krizni štab u narednom periodu razmatrati produženje radnog vremena ugostiteljskih objekata na otvorenom prostoru.

„Epidemiološka situacija je sada mnogo bolja, ali virus je i dalje tu. Ono što nas brine je preveliko opuštanje naših građana“, rekla je Kisić Tepavčević u emisiji „Jutro“ na TV Prva.

Govoreći o popuštanju mera, odnosno o početku ponovnog rada bioskopa i pozorišta od ponedeljka, Kisić Tepavčević je rekla da takva odluka nije doneta prerano, odnosno ad hoc i da je razmatran čitav niz parametara.

„Ono što sam videla u medijima je da se ističe dozvoljeni broj ljudi od 500 posetilaca u tim ustanovama, ali napominjem da je to isključivo za one prostore čiji su kapaciteti veliki i koji mogu da omoguće razmak od metar i po među posetiocima“, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je naglasila da bi primena preventivnih mera, poput nošenja maski i održavanja distanca, morale da postanu naša rutinska praksa.

„Kao što obujemo cipele kad izađemo iz kuće, tako bi trebalo da stavimo i masku. Treba da prestanemo da razmišljemo o tome kao o trpljenju. Nošenje maski biće dugo na snazi čak i kad vakcina bude primenjena u populaciji“, rekla je ona.

Vučić o vakcini: “Očekujem je do kraja godine…”

“Nikada ne možete da kažete da možemo da odaheno ili da se opustimo, ali što se tiče koronavirusa u Srbiji jeste bolja situacija i u odnosu na region, Evorpu i svet”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas na TV Prva.

Podsetio je na najnovije brojke, prema kojima je 52 pacijenta na respiratorima, a dodao je i da nemamo veliki pritisak na bolnice, odnosno da je manje od 1.200 pacijenta hospitalizovano.

Istakao je da je procenat novozaraženih danas “izuzetno dobar”, te da se nada da će tako i ostati.

“Niži je procenat zaraženih danas nego juče u ovo vreme. I vrlo su niski procenti…”, rekao je Vučić.

“Ali moramo da budemo oprezni i dalje, ali i da nastavimo da živimo i da radimo”, dodao je Vučić.

Govoreći o vakcini protiv koronavirusa, Vučić je rekao da kada naši stručnjaci kažu da je bezbedna, tek onda stiže kod nas.

“U naredna tri meseca očekujem to, i to je onda kraj korone i sve drugo…”, rekao je on.

1 KOMENTAR

Comments are closed.