Koronavirus: U Srbiji procenat pozitivnosti 4 odsto, Kon kaže da se “ovo gasi”, “klima favorizuje širenje virusa”, pravila za povratak u vrtić, skok zaraženih u Rusiji…

1
Foto: Profimedia

U Republici Srbiji je do 15 časova 29. aprila registrovano ukupno 8.724 zaraženih koronavirusom.

Od poslednjeg preseka testirano je 5.579 osoba koje su ispunjavale kriterijume za testiranje, od čega je pozitivino bilo 227 pacijenata.

Procenat pozitivnosti na današnjem preseku je 4 odsto.

Hospitalizovano je ukupno 2470 pacijenata, dok je na respiratoru 78 ljudi.

U Srbiji je od poslednjeg preseka preminulo još pet pacijenata zaraženih koronavirusom, a ukupan broj preminulih je 173.

Od početka epidemije ukupno je izlečeno 1.292 pacijenata.

DR KON: NA POČETKU OD UKUPNOG BROJA TESTIRANIH 30 ODSTO BILO ZARAŽENO, SADA 4 ODSTO…

Epidemiolog doktor Predrag Kon prilikom redovnog obraćaja javnosti saopštio je da se koronavirus u Srbiji polako gasi.

“Ne treba gledati apsolutne brojeve. Oni ništa ne govore. Procenat pozitivnosti je tu najvažniji parametar, a on nam pokazuje da je na početku bilo 30 odsto zaraženih od ukupnog broja testiranih, a sada je četiri odsto. Tamo vidimo da se ovo gasi”, rekao je doktor Kon i dodatno objasnio svoj optimizam.

“Mi u velikim gradovima imamo manji broj pozitivnih nego u manjim mestima, što je u epidemiološkom smislu odlično. Možemo reći da se virus polako gasi, s obzirom na broj pacijenata na respiratoru koji opada, kao i druge parametre koji su u padu”, rekao je doktor Kon.

Poručio je da “imamo razloga da budemo malo i zadovoljni”.

“Mi imamo čvrst stav u okviru epidemiološkog dela kriznog štaba – da je potrebno ostati na vrlo oštrim merama još ovaj put. Koliko ja vidim biće savetovanja oko toga već večeras, a sutra ćemo opet na kriznom štabu o tome govoriti”, rekao je doktor Kon.

Istakao je da je “zabrana kontakta” neophodna i da je neophodno da se stariji štite na sve načine.

DR KISIĆ TEPAVČEVIĆ: KLIMA FAVORIZUJE ŠIRENJE VIRUSA, ZATO NIJE PREPORUČLJIVA U GRADSKOM PREVOZU

Na redovnoj konferenciji za štampu javnosti se obratila zamenica direktora Instituta Batut doktorka Darija Kisić Tepavčević i tom prilikom je počitala brojne statističke podatke o stanju koronavirusa u Srbiji.

“U Beogradu je 27,38 odsto obolelih i tu je najveći broj pacijenata. Ovaj virus je potvrđen gotovo u svim gradovima naše zemlje, ali se radi o malom broju slučajeva i sporadičnom oboleljevanju u najvećem broju mesta u Srbiji”, saopštila je doktorka Kisić Tepavčević.

Ona je istakla da su doktori vremenom naučili određene pravilnosti o ovom virusu…

“Ako zaštitimo mehanički ulazne puteve i držimo fizičku distancu, rizik se mnogo smanjuje. Svaki boravak u zatvorenom prostoru u prisustvu većeg broja ljudi je potencijalni visoki rizik. Zbog toga je nošenje maski u zatvorenim prostorima nešto što ima smisla. Klima nije preporučljiva u gradskom prevozu jer je pokazano da favorizuje kapljični prenos virusa. Prirodno provetravanje je mnogo sigurnija opcija”, rekla je ona.

Dodala je da je potrebno izbegavati zatvorene prostore.

UBLAŽAVANJE MERA: OTVORENI PARKOVI I ŠETALIŠTA

Posle jučerašnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa kriznim štabovima Vlade Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 ustanovljen je detaljan plan za dalje ublažavanje mera.

Svi datumi ublažavanja mera podležu proceni epidemiološke situacije i u slučaju njenog pogoršanja, mogu biti revidirani.

Od juče, mogu biti otvoreni parkovi i šetališta, a omogućeni su i treninzi na otvorenom, dok se odluka o treninzima na zatvorenom očekuje ubrzo narednih dana.

PRAVILA ZA POVRATAK U VRTIĆ

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa, Gradski zavod za javno zdravlje Beograda, Sekretarijat za zdravstvo grada Beograda doneli su niz preporuka za postupanje zaposlenih i korisnika u predškolskim ustanovama, preneo je Blic.

I DALJE BEZ NOVE ODLUKE DRŽAVNOG VRHA O MERAMA ZA PRVI MAJ

Moguće ublažavanje mera, odnosno skraćivanje zabrane kretanja, tokom predstojećih prvomajskih praznika još nije izvesno, iako su se juče očekivale konkretnije informacije posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa kriznim štabovima za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je da se još uvek ne zna odluka državnog vrha o eventualnom ublažavanju mera za Prvi maj, ali da stav stručnog tima ostaje nepromenjen i, kako je rekla, rigidan i nepopularan.

“Što se tiče mera za Prvi maj, mi smo rigorozni i nepopularni. Preporuka je da se apsolutno strpimo još malo, jer se vidi kraj izlaska iz epidemije. Nemojmo da sada zbog gubitka strpljenja, upropastimo sve što smo postigli”, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da se još uvek ne zna odluka državnog vrha.

“Apelujemo da se ponašate odgovorno prema sebi i svojoj porodici, da se strpimo i ispratimo virus iz naše zajednice…”, rekla je Kisić Tepavčević.

Prema jučerašnjem pisanju Blica, postoji mogućnost da umesto od četvrtka zabrana kretanja bude pomerena na petak od 18 časova.

Pomeranje i jedan dan više za kretanje, razmatra se, jer je procenat obolelih od COVID-19 u Srbiji pao ispod šest odsto testiranih. Smanjenje obolelih nije drastično, ali se kreće oko veoma ohrabrujućih pet odsto. Odluka da li će biti izmene zabrane kretanja zavisiće isključivo od rezultata koje pokazuju testovi na COVID-19.

Poslanici opozicije iz redova Saveza za Srbiju prethodno su najavili da će ispred Skupštine u četvrtak u 18 sati održati protest protiv neustavnog uvođenja vanrednog stanja i mera zatvaranja građana Srbije.

SEKRETAR GOJKOVIĆ: GRAĐANI NISU OSETILI CRNE KESE I LIMENE SANDUKE IZ ITALIJE I ŠPANIJE

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je sinoć gostujući u emisiji Upitnik na RTS da se izlazi iz faze izolacije i ulazi u drugu fazu – socijalnog distanciranja i polaganog vraćanja u normalne tokove život, ali to ne znači da se neke mere neće ponovu uvesti.

“Ono što je opasnost to je – opuštanje naših građana. Oni nisu osetili ono što su građani videli u Italiji i Španiji, one nizove crnih kesa i limenih sanduka”, rekao je Gojković pominjući veliki broj stradalih u te dve zemlje zbog koronavirusa.

Prema njegovim rečima, sve ove mere koje se sad ublažavaju mora da prati socijalno distanciranje, što ne znači da se neke mere, na primer 10. maja, neće vratiti ako počne da raste broj obolelih.

“Sad je na ličnoj odgovornosti svakog od nas kako ćemo se ponašati, socijalno distanciranje je ključno”, naglasio je Gojković, navodeći da se maska mora nositi u zatvorenoj prostoriji.

NOVAC ZA EKSKURZIJE BIĆE VEROVATNO PRETVOREN U VAUČERE

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da će novac koji su roditelji uplatili za đačke ekskurzije najverovatniji biti moguće proetvoriti u vaučere, preneo je RTS.

Vaučeri će, prema Šarčevićevim rečima, moći da se potroše za letovanje ili prebace za sledeću školsku godinu.

Kako je rekao ministar, svaka škola je pravno lice i kao takva sklapa ugovor sa turističkom agencijom, te će krajnji dogovor biti postignut između roditelja i agencije, a ministarstvo je ovo ponudilo kao jedno od mogućih rešenja. 

MAJA GOJKOVIĆ IZBACILA POSLANIKE DJB SA SEDNICE JER NISU NOSILI MASKE

Predsednica Skupštine Maja Gojković izbacila je sa zasedanja troje poslanika pokreta Dosta je bilo jer nisu hteli da u skupštinskoj sali nose maske i rukavice.

Gojković je prekinula govor premijerke Ane Brnabić o funkcionerskoj kampanji, i zamolila poslanike Sašu Radulovića, Branku Stamenković i Vojina Biljića da se pridržavaju mera zaštite i stave maske i rukavice koje su, kao i svi ostali, mogli da uzmu na ulazu u zgradu.

“Došli ste da napravite incident. Stavite maske i rukavice, nema diskusije o merama vlade, izaĐite ako nećete da poštujete mere”, rekla je predsedavajuća.

Pošto im nije dala reč da obrazlože svoje ponašanje, poslanici DJB napustili su skupštinsko zasedanje.

“Pravila važe za sve, ovo je ozbiljna država”, rekla je Gojković dok su poslanici izlazili.

SKOČIO BROJ ZARAŽENIH U RUSIJI

U Rusiji je za 24 sata registrovan 5.841 novi slučaj koronavirusa, najviše u jednom danu, čime se ukupan broj zaraženih popeo na 99.399, prenose mediji.

U sredu je preminulo još 108 osoba, a epidemija je u Rusiji odnela 972 života, prenosi TAS S.

Oporavilo se više od 10.000 osoba.

Prema podacima nadležnih službi, skoro 45 odsto novoobolelih nema nikakve simptome.

“Mere izolacije protiv korona virusa mogle bi biti pooštrene u nekim ruskim regionima”, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

  1. Trebalo bi struka i politicari da pokazu primer kako svoju decu, unuke dovode u vrtic. Pa onda da krenu i sva ostala deca.

Comments are closed.