Koronavirus: U Srbiji preko 5.690 zaraženih, 110 preminulih, počela proizvodnja hlorokina, Brnabić o pobedi, Šarčević o školskoj godini, dr Kon o krucijalnim odlukama…

0
Foto: Profimedia

U Republici Srbiji je do 15 časova 17. aprila zabeleženo ukupno 5.690 slučajeva koronavirusom.

Od poslednjeg preseka testirano je ukupno 3094 ljudi od čega je 372 bilo pozitivno na koronavirus.

Hospitalizovano je 3.765 pacijenata, a na respiratoru se nalazi 122 ljudi.

Nažalost, od poslednjeg preseka u Srbiji ima sedam novih smrtnih slučajeva, a preminulo je pet muškaraca i dve žene.

DR KON: UKIDANJE VANREDNOG STANJA NE ZNAČI I UKIDANJE MERA, TO ĆE BITI KAD BUDE…

Na redovnoj konferenciji za štampu javnosti se obratio epidemiolog doktor Predrag Kon.

On je na početku konferencije rekao da su svi zdravstveni radnici dobili nove protokole o nošenju opreme još početkom marta.

Naglasio je da će popuštanje mera biti postepeno.

“Imamo vanredno stanje i proglašenje epidemije od posebnog značaja. Skidanje vanrednog stanja je jedna stvar, a podizanje vanrednog stanja ne znači odjavu epidemije. To će se proglasiti kada više ne bude uslova za kovid 19. To će se desiti kada se bude desilo”, rekao je Kon i dodao da do leta imaju plan da sprovedu ispitivanje imuniteta populacije.

“Do tada će stići novi podaci o virusu iz čitavog svega i biće mnogo više poznato kakvi su njegovi potencijali i šta se može očekivati. Smatramo da je prerano to testiranje početi odmah, treba sačekati kraj epidemije da bismo imali realnu sliku imuniteta”, rekao je on.

On je najavio da će doći do popuštanja mera u jednom trenutku.

“Mere će trajati, ne ovakve kakve su sada, ali o tome će se ozbiljno promišljati vezano za ono što će se obavezno primenjivati ili preporučivati. To će se polako popuštati kako vreme odmiče”, naveo je Kon.

Objasnio je da je na početku bila ideja da škole rade nešto duže zbog kolektivnog imuniteta, ali da je bilo oštrih protivljenja.

“U ministarstvu prosvete se oziljno pripremaju za završetak školske godine. Realno je da ćemo tek sredinom maja početi o tome da raspravljamo”, rekao je Kon.

BRNABIĆ: AKO IZDRŽIMO JOŠ MALO, SRBIJA ĆE MOĆI DA PROGLASI POBEDU…

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da su u Srbiji od korona virusa izlečene 534 osobe.

Brnabić je na konferenciji za medije povodom doniranje prve krvne plazme apelovala na sva lica koja su izlečena od tog virusa da daju krv i “time pomognu nekome ko se još uvek bori sa virusom”.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je izrazila veliko zadovoljstvo zbog početka kampanje doniranja krvne plazme za lečenje koronavirusa.

“Apelujemo na sve koji su izlečeni da se jave zavodu za transfuziju.”

“Naša struka, naši istraživači rade na istraživanju još jedne terapije. Pomažu nam naši stručnjaci iz SAD, dakle naša dijaspora”, rekla je Brnabićeva.

Ona je zamolila sve koji su izlečeni da se jave i uđu u proces doniranja plazme.

ŠARČEVIĆ: VRAĆANJA U ŠKOLSKE KLUPE OVE ŠKOLSKE GODINE NEĆE BITI…

“Vraćanja u školske klupe zbog časova ove školske godine neće biti. Praktično, raspust počinje krajem maja, kada se završava redovna nastava, a koja je ovaj put, tokom vanrednog stanja, bila onlajn”, rekao je ministar Mladen Šarčević u izjavi za Blic.

“Vraćanja u školske klupe za proces redovne nastave neće biti. Glavni deo posla, a to je bila nastava, privešćemo kraju. Uspeli smo za izuzetno kratko vreme da se organizujemo i realizujemo nastavu za sve nivoe obrazovanja i mogu samo da pohvalim tim ministarstva prosvete i nastavnike jer smo uspeli ono što drugi u region nisu”, rekao je ministar Šarčević.

Pred Ministarstvom je dodaje još mnogo posla, prvenstveno utvrđivanje modela kako oceniti đake.

“Izmenićemo Pravilnik za ocenjivanje jer sada nemamo tromesečja, nemamo ni dosadašnji vid završnog ispita. Oko ovog pitanja se prepliću različiti interesi počev od onog da ne bude završnog ispita, odnosno male mature. To je najlakši scenario, koji međutim, ne bi bio i najpošteniji jer bi to značilo da će pojedine škole upisati đaci koji, inače, ne bi mogli da ih upišu, čime bi ostali uskraćeni oni koji bi uspešnije položili ispite i upisali željene škole”, poručio je Šarćević.

Ističe, kako dodaje, “zato se analizira šta bi bio najbolji model”.

“U svemu se prvenstveno rukovodimo bezbednošću dece i nastavnika. Procena modela za završne godine mora zadovoljiti dva uslova, prvenstveno bezbednosni, ali i pravičnost. Za oko dve, tri nedelje izaći ćemo sa modelom, koji će odgovarati epidemiološkoj situaciji u Srbiji, ali i biti u skladu sa zaključkom i scenarijem koji će se primenjivati u Evropi za završni ispit”, istakao je ministar.

Prvobitno je bilo najava da će škole početi da rade u junu, ali je struka bila striktno protiv toga, tako da je ova odluka da se sa završetkom onlajn nastave završi i školska godina, u potpunosti u skladu sa epidemiološkom situacijom kod nas.

On dodaje da je kada je reč o visokom obrazovanju bilo zahteva da se umanji školarina, ali da je to deo o kome odluku ne donosi Ministarstvo već je nadlžena svaka visokoškolska ustanova.

“Ono što je do nas jeste da popravimo uslove nastave i rada i mi smo već u tom poslu sa timom premijerke Ane Brnabić da se pojača internet tamo gde je potrebno. Stava sam, da od juna do oktobra treba omogućiti sve rokove za ispite”, poručio je ministar Šarčević.

DR KON: POSLE PRVOG MAJA MOGUĆE KRUCIJALNE ODLUKE

Iako se apsolutni broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom povećava, procentualno gledano u odnosu na broj testiranih – on se smanjuje, posebno u Vojvodini i Beogradu, rekao je za N1 doktor Predrag Kon i dodao da to pokazuje da virus gubi snagu.

Prema njegovoj oceni, situacija će biti značajnije bolja u naredne dve nedelje, a posle 1. maja mogu se očekivati i neke “krucijalne odluke”.

Iako je već nekoliko dana broj novootkrivenih slučajeva preko 400 dnevno, Kon napominje da to jeste povećanje apsolutnog broja, ali da se prati procenat od broja testiranih, kojih je sada preko 3.000 dnevno.

On ističe i situaciju u gerontološkom centru u Nišu, gde je bilo preko 150 potvrđenih slučajeva posle čega je, kako kaže, trebalo ispitati sve kontakte. Usledila je reakcija još 15 ustanova za socijalno zbrinjavanje, koje su prema rečima dr Kona pravovremeno reagovale.

Kon napominje da postoji razlika u broju obolelih zavisno od delova zemlje, pa se veći broj registruje u Nišu, Požarevcu, Paraćinu, Ćupriji, dok se Blace pojavilo kao novo žarište.

“To je pitanje da li je to zbog tih ustanova za negu osoba sa posebnim potrebama jer je tamo otkriven veliki broj pozitivnih. Čak se i ponavljaju rezultati jer se misli da je došlo do kontaminacije u laboratoriji”, rekao je Kon.

Ipak, delovi zemlje u kojima živi najveći broj stanovnika, Vojvodina i Beograd, beleže pad pozitivnih nalaza. Kako kaže Kon, oko 10 odsto testiranih je pozitivno, a u nekim delovima se virus gubi potpuno. Kon ističe da to pokazuje da virus gubi snagu.

“To jesu pozitivne vesti, što pokazuje da smo pri kraju maksimuma i prilikom ulaska u sedmu nedelju ne bi trebalo da bude iznenađenja”, napominje Kon.

Prema njgovoj oceni, u naredne dve nedelje imaćemo značajnije bolju situaciju, što će kaže biti trenutak kada ćemo donositi neke krucijalne odluke.

“To je otprilike kraj aprila, ili početak maja. Možda eventualno posle praznika Prvog maja”, napomenuo je Kon.

POČELA PROIZVODNJA HLOROKINA U SRBIJI

Proizvodnja leka hlorokin, koji se koristi u lečenju koronavirusa, počela je u Srbiji, saopštio je predsednik Aleksandar Vučić.

“Upravo počinje proizvodnja hlorokina u Srbiji, ključnog leka protiv Kovida 19. Bravo za Galeniku i srpske radnike”, naveo je Vučić za zvaničnom instagram profilu “BudućnostSrbije”, uz fotografije iz Galenike.

Hlorokin je stari lek koji se koristi za malariju, ali je i jedan od važnih lekova u terapiji koronavirusa. Naučna zajednica je podeljenog mišljenja kada je u pitanju upotreba hlorokina kod koronavirusa zbog sporednih efekata, a stručnjaci su više puta apelovali da se ne upotrebljava “na svoju ruku”.

Francuski predsednik Emanuel Makron naložio je da u Francuskoj počne kliničko ispitivanje hlorokina, nakon sastanka sa lekarom iz Marseja, Didijeom Raulom, koji je prvi govorio o pozitivnim efektima ovog leka.

DR RADOVANOVIĆ: OD ĐURĐEVDANA PAD BROJA NOVOZARAŽENIH

Epidemiolog profesor doktor Zoran Radovanović izjavio je za Blic da Srbija i dalje drži zaravnjenost krive koja uglavnom traje do dvadeset dana pre nego što počna da pada i da bi od Đurđevdana trebalo da nastupi osetni pad.

“Zasad ta zaravnjenost kod nas traje 12 dana, ali videćemo koliko će da se održava na tom nivou pre nego što počne da pada. To što proteklih dana imamo male oscilacije u vidu povećanog broja obolelih događa se iz razloga što je veći obuhvat testiranja. Proteklih dana više od 2.000 uzoraka dnevno je uzimano, a ranije je svega sto do dvesta. Stoga, što je obuhvatnije testiranje, logično je da će biti veći broj pozitivni”, rekao je Radovanović.

On je naglasio da smo uspeli ono što je i bio cilj, a to je da kriva ne ide eksponencijalno gore.

“Ravnomerno se raspodeljuje broj pacijenata koji dolaze do respiratora i jedinica intenzivne nege, pa ih je lakše smestiti. Neki su ozdravili, pa je samim tim više mesta za svakog teško obolelog. Cilj je bio da se razvuče ta kriva, što se postiglo. Ne možete potpuno da sprečite epidemiju, ali možete da je razvučete, čime se sprečava kolaps zdravstvenog sistema”, rekao je profesor Radovanović.

Kako kaže, u drugoj polovini aprila očekuje se da polako pada broj novoobolelih, uz sve intenzivnije testiranje.

“Do Đurđevdana bi trebalo da nastupi osetni pad. Tada bi mogle postepeno da popuštaju i mere. Već je najavljeno da penzioneri povremeno mogu da izađu iz kuće. Dakle, relaksacija tih zabrana polako će da se uvodi”, rekao je profesor Radovanović.

DR KISIĆ TEPAVČEVIĆ: PROCENAT POZITIVNOSTI ISPOD 15 ODSTO SUGERIŠE DA SE NALAZIMO NA STABILNOM NIVOU

Epidemiolog doktorka Darija Kisić Tepavčević izjavila je da procenat pozitivnih na koronavirus u odnosu na ukupan broj testiranih poslednjih dana ukazuje da je Srbija na stabilnom nivou kada je reč o epidemiološkoj situaciji, preneo je RTS.

“Što više testiramo, imaćemo više laboratorijskih slučajeva koji su pozitivni na COVID-19. Procenat pozitivnosti, koji je ispod 15 odsto, sugeriše da se nalazimo na stabilnom nivou”, rekla je ona.

Kisić Tepavčević, osim što je članica Republičkog kriznog štaba, ona je i član Kriznog štaba za upravljanje krizom u Nišavskom i Topličkom okrugu.

Kako je istakla, analiza prethodnih dana je pokazala da je ovo region zemlje gde je najveća stopa učestalosti virusa, a da je u ostalim delovima zemlja situacija stabilna.

“Na nivou Niša situacija je stabilna. Međutim, imamo pojedinačne institucije gde se dogodilo unošenje virusa i na žalost širenje među najosetljivijom populacijom”, navela je Darija Kisić Tepavčević. 

Kako je rekla, inicirane su mere koje za cilj imaju da se epidemijsko širenje bolesti smanji.  

“Povećaće se kapaciteti testiranja, radi se na intenzivnom otkrivanju kontakata zaraženih i izolovanju nosilaca. Intenzivirane su sve mere i aktivnosti”, objašnjava Kisić Tepavčević.

PATRIJARH IRINEJ: BOG JE SVUDA I SVUDA MU SE MOŽEMO MOLITI

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej rekao je da u situaciji kad se pojavila velika zarazna bolest, koju izaziva koronavirus, Crkva sluša “mudre savete ljudi koji poznaju tu materiju i koji su i pozvani da nas upute na način kako da se tome odupremo”.

“Jedan od tih načina u odupiranju ovom virusu jeste izbegavanje komunikacija, blizine jedni drugima. To nisu izmišljene stvari, već dokazane, tamo gde nije bilo obazrivosti i gde nije slušana nauka, medicina, imamo jasne posledice”, rekao je patrijarh u uskršnjem intervjuu za televiziju SPC “TV Hram”.

U ovoj situaciji, rekao je Irinej, “mi se trudimo da ispunjavamo zakone i liturgije i običaje koliko je moguće ali, uglavnom, imamo u vidu ono što nam preporučuju stručni ljudi po ovom pitanju”.

“Bog je svuda i na svakom mestu i svuda se možemo Bogu moliti. Prvi hram Božiji je porodica”, rekao je patrijarh, navodeći da je sada možda prilika da “saberemo našu porodicu jer ništa nije, kao u ovo vreme, u tolikoj meri ugroženo, ona je takoreći potpuno razbijena”.

U VUHANU REVIDIRANE STATISTIKE: BROJ SMRTNIH SLUČAJEVA UVEĆAN ZA 50 ODSTO

Radna grupa za prevenciju i kontrolu bolesti u Vuhanu revidirala je broj preminulih za 50 odsto, sa 2.579 na 3.869. Ažurirani podaci dolaze nakon nedelju dana sumnje u prijavljeni broj smrtnih slučajeva, jer su druge zemlje prijavila i na desetine hiljada smrti usled koronavirusa, preneo je Gardijan.

Radna grupa je saopštila da su razlozi za promenu ti što su statistikama dodati brojevi pacijenata koji nsu mogli da stignu u bolnice, kasne greške ili dvostruko prijavljivanje, kao i poteškoće u povezivanju informacija prijavljenih u privatnim bolnicama, privremnim bolnicama ili drugih medicinskih ustanova koje leče pacijente.

“Život i ljudi su najvažniji. Svaki gubitak života tokom epidemije nije samo tuga za porodice, već i za grad. Želeli bismo da se izrazimo iskreno saučešće članovima porodica preminulih tokom epidemije, kao i našim prijateljima i medicinskom osoblju koje je žrtvovalo svoje živote”, navodi se u saopštenju.

U ITALIJI USKORO TESTIRANJE IMUNITETA

Italija će početkom maja početi da sprovodi eksperimentalne testove imuniteta na koronavirus na prvih 150.000 ljudi.

Član komisije za borbu protiv koronavirusa u Italiji Domeniko Arćuri rekao je za RAI da se vlada nada da će brojnost testiranja progresivno rasti.

Italija, epicentar pandemije u Evropi, produžila je mere za suzbijanje koronavirusa do 3. maja.

Arćuri je rekao da vlada želi jedinstven pristup testiranju u čitavoj zemlji, te da će to biti jedan od “temeljnih stubova” prelaska u narednu fazu vanredne situacije.

Testovi koji detektuju antitela omogućiće da se pokaže da li je osoba imala virus u telu.

Ukoliko je test na antitela pozitivan, radiće se dalja ispitivanja kako bi se ustanovilo da li je virus aktivan.

Faza nakon te biće aktiviranje mobilnih aplikacija putem kojih će se ljudima omogućiti da znaju da li su stupili u kontakt sa nekim ko je pozitivan na virus.

Tada se mogu testirati u nastojanju da se ograniči dalje širenje virusa.

BOLSONARO SMENIO PREDVODNIKA BORBE PROTIV KORONAVIRUSA U BRAZILU

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro smenio je ministra zdravlja Luisa Enrikea Mandetu posle niza neslaganja o naporima na suzbijanju novog koronavirusa.

Bolsonaro je uklonio popularnog predvodnika borbe protiv koronavirusa nekoliko nedelja pre očekivanog vrhunca epidemije u Brazilu.

“Treba da budete sigurni da smo se do sada dobro borili. Ali mi smo na početku bitke”, rekao je Mandeta kolegama iz ministarstva posle objave da se povlači s funkcije.

Mandeta je stekao podršku naroda posle zahtevajući široke mere izolacije koje su primenili guverneri saveznih država.

Suprotno ministru, Bolsonaro je više puta opisao virus kao “mali grip”, navodio da bi obustavljanje privredne aktivnosti napravilo više štete nego izolacija samo rizične populacije, i hvalio nedokazanu efikasnost leka protiv malarije u lečenju bolesti COVID-19.

TRI FAZE OTVARANJA SAD

Predsednik SAD Donald Tramp dao je guvernerima saveznih država plan uputstava za oporavak privrede od pandemije koronavirusa, postavljajući fazni pristup obnavljanju normalne aktivnosti, ali samo tamo gde su dobri rezultati testiranja na virus i gde se smanjuje broja slučajeva bolesti COVID-19.

“Sad ste vi na potezu”, rekao je Tramp guvernerima u audio-snimku. “Staćemo uz vas”, dodao je.

Nove smernice su usmerene na ublažavanje ograničenja u oblastima gde je malo penošenja koronavirusa, uz zadržavanje mera na teže pogođenim mestima. Jasno se vidi da će povratak u normalu biti daleko duži proces nego što je Tramp prvobitno predviđao, pri čemu su savezni zvaničnici SAD upozorili da će možda trebati da se zadrže neke mere socijalnog distanciranja do kraja ove godine kako bi se sprečilo ponovni masovno razboljevanje.

Mesta gde infekcija opada i testiranje je intenzivno, započela bi u tri faze postepeno otvaranje preduzeća i škola – svaka faza bi trajala najmanje 14 dana, kako bi se osiguralo da se infekcije ponovo ne ubrza.

REMDESIVIR POKAZAO POTENCIJAL U TERAPRIJI PROTIV KORONAVIRUSA

”Pacijenti Covid-19 koji dobijaju eksperimentalni lek pod nazivom ‘remdesivir’ oporavljaju se brzo, a većina njih odlazi kući”, prenosi CNN pisanje STAT-a.

‘’Svi pacijenti koji su učestvovali u kliničkom ispitivanju leka imali su teške respiratorne simptome i temperaturu, ali mogli su da napuste bolnicu posle manje od nedelju dana lečenja’’ prenosi CNN izjavu doktorke koja vodi ispitivanje.

“Najbolja vest je da je većina naših pacijenata već otpuštena, što je sjajno, rekla je dr Ketlin Mulan, specijalista za zarazne bolesti na Univerzitetu u Čikagu, koja vodi kliničko ispitivanje.

Ne postoji odobrena terapija za Covid-19, koji kod nekih pacijenata može izazvati tešku upalu pluća i akutni respiratorni distres sindrom. Ali Nacionalni instituti za zdravlje organizuju ispitivanja na nekoliko lekova i drugih lečenja, među kojima je i remdesivir. Lek je testiran protiv ebole sa malim uspehom, ali više studija na životinjama pokazalo je da lek može i da spreči i leči koronavirus , uključujući SARS i MERS.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus