Koronavirus u Srbiji: “Pacijent se sam javio, imao je vrlo sumnjiv kontakt u Mađarskoj”

0
Foto: Igor Pavićević

“Nema mesta panici. Nema mesta strahu”, rekao je ministar Zlatibor Lončar na vanrednoj konferenciji za medije povodom prvog registrovanog slučaja koronavirusa u Srbiji. Reč je o muškarcu od 43 godine u Subotici, koji je došao iz Mađarske.

“Srbija je spremna apsolutno za ovo. Nastavićemo dalje da vas najtransparentnije obaveštavamo o svemu”, dodao je ministar.

“Svi trebaju da znaju da ovo nije samo problem Srbije, ovo je globalni problem. Ovaj virus nema pasoš i nije mu problem da pređe granicu. Trebalo bi da se sastanu svi ministri zemalja iz Evrope i da je neophodno da se zauzme zajedničji stav jer radi se o globalnom problemu. Dok ne dođe do toga sprovodićemo sve što kaže struka i naša i Svetska zdravstvena organizacija”, rekao je Lončar.

“Aktivni smo i pokušavamo da nađemo rešenje sa ljudima koji već imaju iskustva sa obolenjima i njihovim lečenjem. Učinićemo sve što je do nas i što je dostupno i poznato u svetu, da bude dostupno i svim našim pacijentima”, dodao je ministar zdravlja.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da je bitno što smo otkrili prvi slučaj. Iznenađenje je što nije u Beogradu, kako je on očekivao, ali je, kako je rekao, to dokaz da sistem funkcioniše.

“Pacijent se sam javio sa tegobama. Posumnjao je (u koronavirus) jer je imao vrlo sumnjiv kontakt u Mađarskoj. Posle toga je preduzeto je sve što je našim procedurama utvrđeno”, rekao je Kon.

Kon je rekao da se lečenje sprovodi u izolaciji i da se zdravstveni radnici ozbiljno pripremaju za to u smislu korišćenja radne opreme da bi sačuvali sebe.

“Bilo je i u ovoj, i u epidemiji SARS-a oboljevanja zdravstvenih radnika”, rekao je.

On je rekao i da se može očekivati i da se pojave neki drugi slučajevi na nekim drugim mestima, pogotovo u glavnom gradu koji je najveći.

“Poruka je da nastavljamo život kao i dosad ali i da će pojedini delovi zdravstvenih sistema biti preopterećeni”, objasnio je Kon.