Koronavirus u Srbiji: Novi epidemiološki podaci, “građani će moći da biraju vakcinu…”, kombinovana nastava jedini model na fakultetima

1
Foto Profimedia

Srbija je u protekla 24 sata registrovala 72 slučaja zaraze koronavirusom, dok je jedna osoba preminula.

Prema poslednjim informacijama Ministarstva zdravlja, na respiratorima je 21 pacijent.

U proteklom danu, na koronavirus je testirano 3.138 osoba.

Ministar Lončar o potencijalnoj vakcini…

Vakcina protiv koronavirusa koju Srbija bude uvezla i koju kao država budemo preporučili biće sasvim sigurno bezbedna vakcina. Ako bude više vakcina koje ispunjavaju sve uslove i standarde i mogu da se registruju u našoj agenciji za lekove, nabavićemo ih sve, pa će onda građani moći da biraju koju vakcinu žele, rekao je juče ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je rekao da je u ovom trenutku dosta proizvođača u trećoj fazi testiranja vakcine, ali da će se tek u narednom periodu videti koja od njih će zabeležti uspeh.

“U Evropi i u svetu, kao i kod nas, postoje tačno određeni propisi koji se moraju ispuniti da bi se neka vakcina registrovala. Maksimum koji svaka vakcina mora da prođe su te tri faze ispitivanja. To je period kada dobrovoljcima date vakcinu i pratite njihovu reakciju. Videli smo da je kod vakcine “Astra Zeneka” došlo do nekih neželjenih dejstva, pa je istraživanje u jednom periodu prekinuto. Ne znamo šta će se desiti ni sa drugim vakcinama, prema tome, moramo ići korak po korak i pratiti sve”, rekao je Lončar.

Ako u nekom momentu bude na raspolaganju više vakcina, kako kaže, iće će se na to da ih nabavimo sve.

“U Srbiji imate ljude koji kažu: Neću da primim kinesku vakcinu, drugi kažu neće rusku. Iz tog razloga pokušaćemo da nabavimo sve vakcine koje budu ispunjavale uslove, da ih građani Srbije imaju sve”, izjavio je za Kurir TV.

Dodao je da niko ne želi da se igra ovako ozbiljnom stvari kao što je nabavka vakcina.

“Ove će sve da prođe i niko od nas ne želi, posebno ja, da sutra, kada više ne budem ministar, dođem u situaciju da se nekom, ne daj bože, jave neki neželjeni efekti ili da se dokaže da nije ispoštovana procedura. Ne želim to da ostavim iza sebe”, naglasio je Lončar.

“Kombinovana nastava izbor za sve fakultete, nema mnogo mogućnosti da bude drugačija”

Brucoši se useljavaju u domove, a stariji studenti već dobijaju rasporede predavanja putem interneta. Rektorka BU Ivanka Popović istakla je za RTS da je kombinovana nastava izbor za sve univerzitete u Srbiji i da nema mnogo mogućnosti da bude drugačija. Dodala je da će se u zavisnosti od epidemioloških uslova nastava prilagođavati.

“Kombinovana nastava je izbor za sve Univerzitete u Srbiji i nema mnogo mogućnosti da bude drugačija. Ono što je važno je da je ona fleksibilna i da će se u zavisnosti od epidemioloških uslova ona prilagođavati”, istakla je prof. dr Ivanka Popović, rektor Univerziteta u Beogradu, prenosi RTS.

Naglasila je da počinju nastavu s velikim naglaskom da brucoši osete taj fakultetski život i da imaju što više nastave uživo.

“To znači da studenti viših godina koji imaju iskustva s onlajn nastavom nastavljaju jednim delom s tom nastavom”, navela je Popović.

Spremni su, kaže, da sagledaju sve povratne informacije i unaprede rad na nastavi na daljinu, kao i da otklone neke primedbe koje su studenti imali.

“Moram da kažem da nije ista situacija na svim fakultetima zbog prostornih mogućnosti i broja studenat. I svaki fakultet će napraviti svoj konretan plan kako će raditi. Pod velikim pritiskom su fakulteti koji imaju eksperimentalnu nastavu i kod njih je to najkomplikovanije”, ukazala je rektorka Beogradskog univerziteta.

Komentarišući zahtev grupe studenta za smanjenje školarine za 30 odsto, Popović je ocenila da su svi svesni situacije da mnogi studenti imaju ozbiljne teškoće da pokriju troškove studiranja.

“Međutim, okolnosti su takve da bilo kakvo linearno smanjenje ne bi pomoglo ni studentima, a jako bi ugrozilo fakutlete. U tom smislu su svi fakulteti spremni i već su to činili, studentima koji su im se obratili za smanjenje ili potpuno oslobađanje školarine i ja verujem da je to put kojim treba da idemo”, zaključila je rektorka.

1 KOMENTAR

Comments are closed.