Koronavirus u Srbiji: Najavljene konsultacije Kriznog štaba i Vlade Srbije, lekari upozoravaju na popunjene kapacitete

0
Michael Bihlmayer / Panthermedia / Profimedia

Jučerašnji sastanak Kriznog štaba, koji je najavio gradski sekretar Goran Vesić, nije ni trebalo da se dogodi, nagalasila je naknadno premijerka Ana Brnabić. Današnji sastanak najavio je doktor Predrag Kon. Hoće li biti konsultacija ili ni one zapravo ne postoje?

Brojke

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 18.528 osoba, od kojih je 5.471 pozitivna.

Potvrđeno je da je preminulo 39 osoba preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta „Batut“, na respiratorima je 276 pacijenata.

“Sve bolnice su nam već pune, ima mesta još 24 sata…”

Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović rekao je, nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministarom zdravlja Zlatiborom Lončarom, da situacija uopšte nije laka i da su bolnički kapaciteti za prijem kovid pacijenata samo za naredna 24 sata, preneo je RTS.

Kako je rekao, pokrenuće inicijativu da vakcina protiv kovida postane obavezna za zdravstvene radnike.

“Drugim rečima, imamo obezbeđena mesta za 24 sata i nešto više, iza toga moraju da se otvaraju novi kapaciteti”, rekao je Stevanović.

Ukazao je da se priliv pacijenata danima ne smanjuje i da je dalje veliki priliv pacijenata koji zahtevaju ozbiljnu terapiju, hitan prijem i primenu velikih količina kiseonika, kao i da raste broj prijema u jedinice intenzivne nege.

“Sve zajedno govori u prilog situaciji koja je na granici koju može da izdrži zdravstveni sistem”, poručio je Stevanović.

Naglasio je da je primetan veliki broj sve mlađih pacijenata sa težim kliničkim slikama.

“I dalje jedan broj njih dolazi nakon sedam, osam ili čak deset dana samolečenja u kućnim uslovima”, naglasio je Stevanović.

Ponovio je da su jedine mere koje daju rezultate nošenje maski, držanje distance i vakcinacija.

“To je ono što nam je problem, jer se mere ne primenjuju u dovoljnoj količini”, dodao je doktor.

Naglasio je da su svi rukovodioci kovid bolnica na sastanku zaključili da treba da se uputi apel i pokrene inicijativa da vakcina protiv kovida postane obavezna za zdravstvene radnike.

“Time bismo prvo zaštitili same zdravstvene radnike, zatim bismo povećali stepen zaštite samih pacijenata i onih koji se leče od kovida i onih koji ne leče od kovida, a dali i jedan dopunski zamah daljoj vakcinaciji stanovništva”, naveo je Stevanović.

Na pitanje koje bolnice će sledeće ući u kovid sistem, budući da su skoro popunjeni postojeći bolnički kapaciteti, Stevanović kaže da se “Selters” priprema da uđe u kovid režim.

“Mi smo na granici popunjenosti kapaciteta intenzivnih nega, ‘Selters’ se priprema da uđe u sistem kovida najbrže moguće, odnosno kada bude bila potreba. To će najkasnije da se desi u petak. Ostale bolnice, Čačak, Novi Pazar, već imaju pripremljene kapacitete koji su u spremnosti da se odmah startuju kako bude rastao broj prijema”, rekao je Stevanović.

Ukazao je da svaka od regionalnih bolnica ima još neko odeljenje ili dopunskih kapaciteta koji su spremni.

Odgovarajući na pitanje da li se zna kada će biti sednica Kriznog štaba, Stevanović kaže da ih on ne zakazuje i da kada bude zakazana sednica javnost će biti obaveštena. 

Jučerašnji podaci

Prema poslednjem preseku u Srbiji je na koronavirus testirano 14.079 osoba, od kojih je pozitivno 4.512, dok je 41 osoba preminula.

Širom Srbije hospitalizovano je 7.116 pacijenata, od kojih je na respiratorima 252.

Vojna bolnica Niš ponovo je juče ušla u kovid sistem i sa 86 ležajeva, od čega je 46 kiseoničnih mesta.

Najveći broj novozaraženih je u Beogradu – 1.104. Trocifren broj novoobolelih zabeležen je u Nišu – 285, Novom Sadu – 209, Кragujevcu – 147 i Кraljevu – 123.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da će mere protiv pandemije biti ublažene prvog dana kada se za to steknu uslovi i kada epidemiolozi budu saglasni sa tim.