Koronavirus u Srbiji: Do sada se 10.000 građana prijavilo za zdravstveni nadzor, povoljna epidemiološka situacija rezultat kolektivne odgovornosti

0
Foto Profimedia

Srbija je u poslednja 24 sata zabeležila 68 novozaraženih koronavirusom, dok je jedna osoba preminula.

Prema poslednjim informacijama Ministarstva zdravlja 25 pacijenta je na respiratorima, što je za dva više nego tokom jučerašnjeg preseka.

U protekla 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 3.175 osoba, što je znatno manje od uobičajenog proseka testiranih od 6.000 do 8.000 osoba u jednom danu.

Od petka u 18.00, kada je na snagu stupila mera zdravstvenog nadzora za putnike koji se vraćaju iz inostranstva, do jutros, na portal E-zdravlje prijavilo se oko 10.000 građana, rekla je za RTS direktorka Instituta “Batut” Verica Jovanović.

Među onima koji su se prijavili bilo je sumnji na kovid-19 i u tom slučaju treba otići u kovid ambulantu, kako bi se bila otklonjena svaka sumnja, dodaje Jovanovićeva.

Ukoliko sumnje nema, stanje treba pratiti narednih deset dana i odjaviti se sa nadzora ukoliko situacija bude u redu.

Svi oni koji ne mogu elektronski da se prijave na odgovarajući portal, a detalji se dobijaju pri ulasku u Srbiju, trebalo bi da odu kod svog izabranog lekara. Mera važi za sve, bez obzira da li imaju simpome kovida ili ne.

Jovanovićeva dodaje da se povećava rizik u celoj EU, a povoljnija situacija u Srbiji rezultat je kolektivne odgovornosti i primene mera.

Kako su prethodno objasnili epidemiolozi iz Kriznog štaba, cilj nove mere nije kažnjavanje, već kontrola prenošenja virusa, s obzirom na to da je u zemljama okruženju, poput Crne Gore i Hrvatske, gde su građani Srbije letovali, pogoršana epidemiološka situacija.

Zbog naglog povratka turista, srpskih državljana, sa letovanja, epidemiolog Branislav Tiodorović je nedavno rekao da je realno da se očekuje porast broja zaraženih u Srbiji.

Novi Pazar

Epidemijska situacija u Novom Pazaru je nepovoljna, procene su Zavoda za javno zdravlje u tom gradu, prenosi RTS.

Direktor zavoda za javno zdravlje Šefadil Spahić kaže da je, u cilju podizanja svesti o postojanju rizika, pripremljena brošura koja će biti štampana u 10.000 primeraka i distribuirana naredne sedmice.

Jablanički okrug i Vranje

U poslednja 24 sata stiglo je 57 rezultata iz laboratorije „Vatreno oko Niš“ od čega su tri rezultata sa pozitivnim nalazom, saopštio je ZZJZ Leskovac.

Od početka epidemije ukupan broj obolelih na nivou Jablaničkog okruga je 1.608, a po opštinama je: grad Leskovac – 1.272, Vlasotince – 174, Bojnik – 33, Lebane – 79, Medveđa – 44 i šest osoba sa teritorije opštine Crna Trava.

Trenutno se čeka iz laboratorije „Vatreno oko“ Niš još jedan rezultat za lice koje je uzorkovano u DZ Leskovac.

Tokom jučerašnjeg dana, u kovid ambulanti u Vranju obavljen je 31 pregled, a od tog broja 18 prvih. Uzorkovana je krv kod 18 pacijenata i sačinjeno 19 RTG snimaka pluća.

Takođe, urađeno je devet brzih testova. U kovid bolnici Zdravstvenog centra u Vranju smešteno je 18 pacijenata, od čega kovid pozitivnih šest.

Primljena su dva nova pacijenta, a ukupan broj slobodnih mesta je 162, saopštava gradski Krizni štab.

Kragujevac

U Kragujevacu 7 novoinficiranih koronavirusom
Od 182 uzorka, koji su obrađeni u laboratoriji „Kraguj“ – Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, koronavirus potvrđen je kod 7 osoba.

U ostalim opštinama Šumadijskog okruga nema novozaraženih.

U Kliničkom centru na lečenju je 13 pacijenata, od kojih je dvoje na respiratoru.