Koronavirus u Srbiji: Da li građani nose maske ili pažnja polako popušta? Epidemiolozi strahuju…

0
Foto: Profimedia

Broj novozaraženih koronavirusom u Srbiji održava se na stabilnom platou između 100 i 200 na dnevnom nivou, a epidemiološka situacija u zemlji ocenjuje se kao nesigurna, ali sa jasnim trendom smirivanja.

Prema poslednjem izveštaju Ministarstva zdravlja, od juče u 15 časova, novozaraženih je 170, preminule su 3 osobe, a na respiratorima se nalazi 46 pacijenata.

Novi podaci očekuju se oko 15 časova.

Epidemiolozi posle dužeg vremena upozoravaju da se uočava sa popuštanjem pažnje u primeni mera prevencije, poput nošenja maski.

Darija Kisić Tepavčević juče je izjavila da je uočeno da sanitarne preporuke poštuje manje građana Srbije nego pre dve nedelje zbog čega postoji strahovanje da bi epidemija koronavirusa ponovo mogla da se razbukta.

Ona je kazala da ohrabruju pad dnevnog broja novoobolelih od COVID-19 i podaci o broju pacijenata zdravstvenih ustanova i hospitalizaciji, ali da virus “i dalje cirkuliše” među stanovništvom Srbije.

“Ono što plaši sve nas je preterano opuštanje u situacijama kada znamo da je vurus tu… On se širi koliko mu mi dozvolimo”, upozorila je Kisić Tepavčević.

Branislav Tiodorović je rekao da do nepoštavanja mera dolazi više u većim, nego u manjim gradovima i varošima,

“Moj utisak je da ipak tu postoji i pad odgovornosti i discipline prema nošenju maski, čak i u samim gradovima”, rekao je on.

Tiodorović je dodao da sve inspekcije u svom domenu moraju nastaviti da rade kao da je i dalje vrhunac epidemije, iako je, kako je dodao, očigledno da je u toku pad broja obolelih.

“Od sprovođenja mera zavisi hoćemo li postići rezultat”, rekao je Tiodorović.