Koronavirus u regionu: Šta se događa u Hrvatskoj, BiH i Severnoj Makedoniji

0
Profimedia

U Severnoj Makedoniji su preminule još četiri osobe sa koronavirusom i registrovano je 126 novih slučajeva te zaraze, saopštio je ministar zdravlja Venko Filipče.

On je na Fejsbuku napisao da je ukupan broj preminulih od koronavirusa porastao na 302, a broj dijagnostikovanih slučajeva od početka epidemije na 6.334.

Takozvanih aktivnih slučajeva ima 3.557, a Institut za javno zdravlje Severne Makedonije registrovao je danas još 48 pacijenata koji su ozdravili, čime je broj izlečenih povećan na 2.475, naveo je ministar Filipče.

Bosna i hercegovina je u protekla 24 časa registrovala još 109 novozaraženih, dok je od posledica COVID-19 preminuo muškarac iz Tuzle, srednje životne dobi.

U Republici Srpskoj je u poslednja 24 časa testirano 327 laboratorijskih uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 40 osoba.

Radi se o 22 muške i 13 ženskih osoba, od kojih je osam mlađe, 29 srednje i tri osobe starije životne dobi, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Među novoobolelima, osam osoba je iz Rogatice, sedam iz Ljubinja, šest iz Banjaluke, tri iz Gradiške, po dve iz Bijeljine, Kotor Varoši, Teslića, Vlasenice i Prijedora i po jedna iz Dervente, Doboja, Foče, Gacka, Trebinja i Zvornika.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 časa u Federaciji BiH testirano je 775 uzoraka, od kojih je 69 pozitivnih na koronavirus.

Novi slučajevi registrovani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom, Kantonu Sarajevo i Kantonu 10.

Broj žrtava od početka pandemije u ovoj zemlji porastao je na 140, dok je od početka pandemije u BiH zaraženo 4.434 osobe.

U Hrvatskoj su u poslednja 24 sata registrovane 52 novoobolele osobe od koronavirusa, a testirana je 921 osoba, rečeno je na pres konferenciji Nacionalnog štaba civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva je 515, a dve osobe su na respiratorima.

Od izbijanja epidemije registrovano je ukupno 2.777 obolelih.

Epidemiolog Krunoslav Capak rekao je da je ;75 osoba na bolničkom lečenju, atestirane su 79.104 osobe.

Do sada se u Hrvatskoj oporavilo 2.155 osoba, a preminulo 107, ali u poslednjih 24 sata nije bilo smrtnih slučajeva.

Capak je dodao da je nakon izrazito povoljne epidemiološke situacije, zbog nepridržavanja mera i importovanih slučajeva, došlo do ponovnog porasta broja obolelih.

(Beta)