Koronavirus u komšiluku: U Hrvatskoj 790 zaraženih i šest preminulih, u Sloveniji “stabilizacija”, sedam žrtava u Severnoj Makedoniji

0
Foto: Profimedia

U Hrvatskoj je 77 novoobolelih od koronavirusa i sada je trenutno 790 zaraženih, oporavljenih 64, a preminulih je i dalje šest, objavio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Ministar zdravlja Vili Beroš izjavio je na konferenciji za novinare da se na respiratoru nalazi 27 osoba, dok je oporavljenih u odnosu na juče za 12 više.

Testirano je ukupno 6.404 ljudi.

„Hrvatska je rano uvela mere u svrhu sprečavanja širenja virusa, veseli nas što najveći deo građanstva poštuje mere. Zato je naša krivulja i dalje linearna. Pozivamo i ostale da poštuju mere“, rekao je Beroš.

Broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji je 756, što je 62 više nego dan ranije, u nedelju, objavilo je danas Ministarstvo zdravlja ističući da se rast broja zaraženih “stabilizuje”.

Hospitalizovano je ukupno 115 zaraženih, od čega ih 28 na odeljenjima za intenzivnu negu, a broj smrtnih slučajeva ostao je isti – ukupno 11, uglavnom ljudi u staračkim domovima, prenela je agencija Hina.

Ministar zdravlja Tomaž Gantar rekao je danas novinarima u Ljubljani da slovenački zdravstveni sistem za sada situaciju drži pod kontrolom.

On očekuje porast broja zaraženih, ali blaži nego pre par nedelja.

U Severnoj Makedoniji je danas preminuo još jedan oboleli od koronavirusa, što je sedmi smrtni slučaj od te zaraze, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče.

On je na “Fejsbuku” naveo da je u Klinici za infektivne bolesti u Skoplju jutros preminuo 79-godišnjak iz Debra koji je s pogoršanim zdravsvtenim stanjem hospitalizovan 25. marta.

Ministar je istakao da je danas iz Klinike za infektovne bolesti otpušteno devet pacijenta – osam iz Debra i jedan iz Skoplja, koji su na dva kontrolna testa na “kovid 19” imali negativan rezultat i otišli su “sa dobrim zdravstvenim stanjem”.

U Severnoj Makdoniji je u poslednjih 24 sata registovano 26 novih slučajeva zaaraze koronavirusom i time je ukupan broj u podne bio 258, objavio je ministar.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus