Koronavirus u Italiji: 16 miliona ljudi u karantinu? To su hrabri i pravi potezi, kaže direktor SZO…

0
Beta/AP Photo/Domenico Stinellis

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus pozdravio je danas “hrabre” mere Italije u nastojanju da zaustavi širenje korona virusa u zemlji, nazivajući ih “pravim žrtvovanjem”.

Italijanska vlada je zbog brzog širenja epidemije danas izdala ukaz kojim se uvodi karantin do 3. aprila za oko 16 miliona Italijana koji žive na severu zemlje, a pored toga uvode se druge preventivne mere za celu zemlju kao što su zatvaranja bioskopa, pozorišta, teretana, škola plesa, skijališta, bazena i drugih mesta.

Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus je tim povodom na Tviteru napisao da “Vlada i narod Italije preduzimaju smele i hrabre mere da bi usporili širenje korona virusa i zaštitili svoju zemlju i svet. To su prave žrtve”.

Dodao je da se SZO solidariše sa Italijom i da je tu da nastavi da je podržava.

Italija sa više od 5.880 slučajeva i 233 umrlih je zajedno sa Iranom i Južnom Korejom jedna od najteže pogodjenih zemalja izvan Kine.

Od pojave novog korona virusa u decembru u Kini, do danas u 10 sati po srednjeevropskom vremenu zabeleženo je 105.836 slučajeva infekcije u 98 zemalja i teritorija sveta, a umrlo je 3.595, po bilansu agencije Frans pres na osnovu zvninčnih izvora. Posle toga je Iran objavio dodatnih 49 umrlih. 

SZO je 28 februara podigao na “vrlo visok nivo” nivo opasnosti vezan za epidemiju novog korona virusa, što je najviši na skali. Ta organizacija UN je krajem janura već opisala epidemiju novog korona virusom urgentnom sanitarnom situacijom medjunarodnog dometa.

 (Beta-AFP)