Najcrnji dan u Srbiji do sada – 305 novozaraženih i osam novih žrtava, dr Kon kaže da je testiranje najveći problem, tri nove mere – dve oštrije, jedna olakšavajuća, novo radno vreme marketa…

0
Foto: Profimedia

U Republici Srbiji je do 15 časova 3. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1.476 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 748 osoba od kojih je 305 pozitivno.

Hospitalizovano je ukupno 874 pacijenata, a na respiratoru je njih 81.

Do 15 časova u Srbiji je ukupno testirano 5.756 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od prethodnog izveštaja imamo i novih osam smrtnih slučajeva, odnosno ukupno 39.

Preminulo je šest osoba muškog pola, i dve osobe ženskog pola.

Prosek njihovih godina je 70,75 i kao i kod svih prethodnih žrtava, i oni su imali komorbiditete, odnosno više drugih bolesti koje su doprinele fatalnom ishodu.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

TRI NOVE MERE, DVE OŠTRIJE, JEDNA OLAKŠAVAJUĆA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je na sinoćnoj konferenciji za medije nove mere u suzbijanu koronavirusa.

U subotu od 13 sati do ponedeljka u 5 ujutru uvodi se zabrana kretanja.

Takođe, od sinoć nije moguće okupljanje više od dve osobe.

A od subote uveče od 23h do 01h, u rasponu od 200 metra, biće moguća šetnja kućnih ljubimaca.

UMESTO NEDELJOM, STARIJI OD 65 U PRODAVNICE SUBOTOM, NA SAHRANAMA DO 10 LJUDI

Krizni štab doneo je mere za naredni vikend, objavio je Blic pozivajući se na svoja saznanja, pa će prema tim navodima umesto u nedelju kako je bilo do sada, starijima od 65 godina biti omogućeno da kupovinu obave u subotu od 4 do 7 ujutru.

To je urađeno da bi se smanjilo kretanje, odnosno da zaposleni u marketima ne bi na posao dolazili samo na tri sata u nedelju.

Prodavnice će u tom periodu biti otvorene samo za građane starije od 65 godina i drugima neće biti omogućena kupovina.

Vlasnici pasa, po odluci Kriznog štaba koju je Vlada Srbije usvojila, moći će svoje ljubimce da izvedu u šetnju u subotu od 23h do 01h posle ponoći.

Danas je saopšten još jedan, novi termin. Šetnja kućnih ljubimaca biće dozvoljena i u nedelju od 8 do 10 časova ujutru.

Kućnog ljubimca može izvesti samo jedna osoba, u trajanju od 20 minuta, ne dalje od 200 metara od adrese prijavljenog prebivališta.

Broj ljudi na sahranama ograničen će biti na deset osoba uz obavezno poštovanje udaljenosti od dva metra između ljudi, objavio je Blic.

POČINJE DEZINFEKCIJA ZGRADA U BEOGRADU

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavio je da će tokom dana na 18 lokacija u svim gradskim opštinama biti postavljene cisterne sa sredstvima za dezinfekciju koje građani mogu koristiti za dezinfekciju zgrada u kojima žive.

Navodeći da su tankovi sa natrijum hipohloritom već postavljeni u Zemunu, na Starom gradu, Čukarici, Novom Beogradu i Paliluli, gradonačelnik je kazao da će oni biti stalno dopunjavani kao i da će građani po proceduri koje odrede opštine, moći da uzimaju dezinfekciono sredstvo.

“Distribucija tankova se vrši prema lokacijama i broju stanovnika, a važna je i površina opštine”, kazao je Radojičić za televiziju Prva i najavio da će broj tankova biti povećan u narednom periodu.

U tankovima se nalazi rastvor natrijum hipohlorit 0,1 postotni i građani će u toku dana moći da ga uzmu u određenoj količini.

Uz to će dobijati i upustvo kako treba da se ponašaju i šta treba da dezinfikuju.

VESIĆ: NOVO RADNO VREME MARKETA

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, gostujući u jutarnjem programu na TV Prva, govorio je o novim merama protiv širenja koronavirusa koje su najavljene sinoć.

Gradski štab će, prema njegovim rečima, ponovo odrediti rad prodavnica.

“Nedeljom neće raditi, dok će subotom sami marketi odrediti svoje radno vreme”, rekao je Vesić na TV Prva.

ODLIČNE VESTI IZ ISTRE: OD JUTROS NEMA NOVOZARAŽENIH

U Istarskoj županiji jutros nema novoobolelih od koronavirusa, a 28 ispitanih uzoraka brisa osoba koji su u sredu poslati na analizu su negativni, dok su u međuvremenu još tri pacijenta oporavljena, saopštio je u petak županijski Stožer civilne zaštite, preneo je Večernji list.

“Od 28 ispitanih uzoraka brisa, svi su negativni na koronavirus. Nema novoobolelih, tri su pacijenta oporavljena u Istarskoj županiji, trenutno brojimo ukupno sedam oporavljenih”, potvrdio je načelnik županijskog Stožera Dino Kozlevac.

Dodao je da je tokom četvrtka uzeto 29 novih uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus koji su dostavljeni u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti “Dr Fran Mihaljević”. 

“Zadovoljni smo trendom, no ponavljam, građani moraju i dalje biti disciplinovani i moraju da se drže propisanih mera jer će nam to omogućiti da što pre izađemo iz ove situacije. Dakle, mere i dalje moraju biti na snazi i moraju se strogo poštovati, samo tako ćemo pobediti ovu bitku protiv virusa”, poručio je Kozlevac. 

TRAMP SE TESTIRAO PO DRUGI PUT I NEGATIVAN JE

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je drugi put bio podvrgnut testu na koronavirus, novim dijagnostičkim metodom koji daje rezultat za manje od 15 minuta, i da je utvrđeno da ne boluje od COVID-19, prenosi Glas Amerike (VoA).

“Mislim da sam se testirao iz znatiželje, da bih se uverio koliko brzo radi”, rekao je Tramp, koji je i prošlog meseca bio negativan, posle dolaska u kontakt sa brazilskim zavničnikom koji je potom bio pozitivan na virus.

Trampov lekar Šon Konli saopštio je u pismu koje je objavila Bela kuća da je Tramp testiran novim testom kompanije “Laboratorije Ebot” i da je rezultat bio poznat posle 15 minuta.

“Zdrav je i bez simptoma”, rekao je Konli.

NAJCRNJI DAN ZA SAD

U SAD je u poslednja 24 sata od koronavirusa preminulo 1.169 osoba, saopštio je američki Univerzitet Džons Hopkins i dodao je to dosad najveći broj mrtvih za jedan dan u jednoj zemlji od izbijanja epidemije.

Ukupno je od koronavirusa u SAD preminulo 5.926 osoba.

U SAD je u poslednja 24 časa registrovano još 30.000 osoba pozitivnih na koronavirus, a broj zaraženih se popeo na 243.000.

FAUCI: KADA ĆE BITI VRHUNAC PANDEMIJE

Pre samo mesec dana, 3. marta, bilo je oko 92.000 slučajeva koronavirusa širom sveta, prema podacima Univerziteta Džon Hopkins.

Od toga, nešto više od 80.000 bilo je u kontinentalnoj Kini, koja je tada polako počelo da kontroliše svoju lokalnu epidemiju.

Od tada je broj slučajeva širom sveta naglo skočio. Mesec dana kasnije, 3. aprila, na globalnom nivou zaraženo je više od milion ljudi.

Još uvek nije jasno kada će se dogoditi vrhunac pandemija. Dok neke zemlje primećuju pad stope dnevnih infekcija, kao što je slučaj u Južnoj Koreji, druge doživljavaju drugi talas epidemije.

Američki stručnjak za zarazne bolesti, imunolog dr Entoni Fauci rekao je da bi moglo da prođe izvesno vreme pre nego što se efekti karantina odraze na broj smrtnih slučajeva i broj zaraženih, preneo je CNN.

KOMESARKA SAVETA EVROPE DUNJA MIJATOVIĆ O SLOBODI MEDIJA U DOBA PANDEMIJE

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović izjavila je da sloboda medija ne sme da bude ugrožena merama koje države preduzimaju radi suzbijanja dezinformacija u vezi s pandemijom novog korona virusa.

Mijatović je u pisanoj izjavi navela da se vlade tokom pandemije nesumnjivo suočavaju s izazovima bez presedana, ali da to ne može da bude izgovor za obračun s medijima i, usled toga, za ograničavanje pristupa gradjana informacijama.

“Novinari i medijski akteri obavljaju neophodan posao koji služi javnom dobru. Njihov rad mora biti zaštićen, a ne potkopavan”, rekla je Mijatović.

Ona je kazala da globalni zdravstveni problemi zahtevaju efikasne mere zaštite zdravlja i života ljudi, što uključuje borbu protiv dezinformacija koje mogu izazvati paniku i društvene nemire.

“Nažalost, neke vlade koriste ovaj imperativ kao izgovor za uvodjenje nesrazmernih ograničenja slobode medija; ovo je kontraproduktivan pristup koji mora prestati. Naročito u doba krize moramo da zaštitimo naše dragocene slobode i prava”, navela je Mijatović.

Ona je dodala da su parlamenti, vlade i lokalne vlasti prethodnih nedelja usvojili zakone, ukaze ili odluke “koje donose očigledan rizik ometanja rada novinara i medijskih aktera i ograničavanja prava javnosti da dobija informacije”.

Komesarka SE je ukazala da je i pristup informacijama “kolateralna žrtva mera” koje vlade preduzimaju u suočavanju s pandemijom i da su “filtriranje informacija i odlaganja odgovora na zahteve za slobodom informacija” primećeni u nekoliko država članica, uprkos činjenici da su pravovremene informacije od suštinskog značaja za shvatanje opasnosti i zaštitu pojedinaca.

“U Češkoj, Srbiji i Italiji prijavljeni su slučajevi novinara koji su bili sprečeni da prisustvuju konferencijama za medije, da dobiju informacije od zdravstvenih vlasti ili da dokumentuju aktivnosti zvaničnika zaduženih za sprovodjenje zakona”, napisala je Mijatović.