Koronavirus potvrđen i u kragujevačkoj osnovnoj školi: “Uveče nam je javljeno da je jedna učenica pozitivna…”

0
Foto: Igor Pavićević

U Osnovnoj školi Natalija Nana Nedeljković u Kragujevcu, potvrđen je koronavirus kod jedne učenice, koja je 1. septembra bila na nastavi, prenosi portal Nova.rs.

Direktorka škole za je izjavila da je prvog dana škole u kasnim večernjim satima dobila informaciju da je učenica pozitivna, ali da niko od zaposlenih nije znao da je čekala rezultate testiranja.

Kako je navela, virus je potvrđen kod cele porodice te devojčice. Prema instrukcijama Instituta za javno zdravlje, nastava u odeljenju u kom je biila zaražena učenica, odvija se uz pojačane preventivne mere.

Posle saznanja da je koronavirus potvrđen koje jedne učenice, škola je odmah obavestila Školsku upravu i Institut za javno zdravlje u Kragujevcu, kako bi dobili precizne instrukcije za dalje realizovanje nastave.

Dragana Mijović, direktorka škole Natalija Nana Nedeljković je za portal Nova.rs izjavila da se prema uputstvima iz Instituta nastava odvija po već ustaljenom režimu koji je u školi predviđen u epidemiološkim uslovima, ali da je preporuka, da zbog pojave koronavirusa budu pojačane mere dezinfekcije.

“Učenici koji su bili u odeljenju sa zaraženom devojčicom, ne moraju da budu u izolaciji, ali nam je rečeno da pojačamo mere dezinfekcije i da pratimo zdravstveno stanje svih koji su bili u kontaktu sa inficiranom devojčicom. Prvog dana nastave kada je učenica sa virusom bila u školi, svi su imali maske, a kompletna škola je dezinfikovana, što inače i radimo svakog dana”, rekla je direktorka Mijović.

Ona je dodala da se nastava u školi odvija u malim grupama i da je 1. septembra u odeljenju koje pohađa zaražena devojčica bilo devet učenika koji su sedeli na propisanoj distanci. Takođe, zaražena učenica pohađa nastavu u isturenom odeljenju škole u kom je znatno manje učenika nego u matičnoj školi.

“Što je bilo do nas, mi smo pred početak školske godine sve ispoštovali, odrađena je kompletna dezinfekcija svih prostorija, a i roditeljske sastanke takođe organizujemo u malim grupama, tako da ćemo sada raditi i na edukaciji roditelja, kako se ne bi ponovila ovakva situacija”, navela je Mijović.

Institut: Apelujemo na roditelje da poštuju izolaciju

Epidemiolog kragujevačkog Instituta za javno zdravlje, dr Predrag Delić, izjavio je za portal Nova.rs da je porodici zaražene devojčice bila izrečena mera samoizolacije i da nije trebalo da šalju dete u školu dok ne stignu rezultati testa. On je apelovao na sve građane da poštuju izrečene mere i da ne izlaze iz svojih kuća dok ne dobiju potvrdu da su negativni.

“Sada se na rezultate, na sreću, čeka maksimalno dva dana i u tom periodu niko ko se testirao ne bi trebalo da izlazi iz kuće. Mi smo mislili da su građani za svo ovo vreme to već dobro razumeli, ali izgleda da moramo stalno da ponavljamo. U ovom konkretnom slučaju, roditelji su bili pozitivni, a dete u izolaciji, što automatski znači da niko iz te porodice ne može da izlazi napolje”, pojasnio je dr Delić.

On je dodao da je u ovoj školi zabeležen jedan slučaj koranavirusa, što prema preporukama Instituta “Batut”, kako objašnjava, znači da se nastava ne prekida, već da se uvode pojačane mere dezinfekcije.

“Prema Batutovim smernicama ukoliko je u odeljenju zaražen jedan učenik, nastava se ne prekida, ali kada je potvrđeno više, onda se preduzimaju mere za sprečavanje daljeg širenja virusa. Nastava se prekida i svi učenici i nastavnici se šalju u izolaciju u trajanju od 14 dana. Tokom nastave, učenici i nastavnici su u obavezi da nose maske, a škola mora da pojača mere opšte higijene. Poseban akcenat je na redovnom dezinfikovanju svih kvaka, čiviluka, klupa i drugih površina koje učenici i nastavnici dodiruju”, objašnjava dr Delić.

On je ponovio da je povratak dece u školu potencijalni rizik za širenje virusa i zbog toga je apelovao na sve roditelje, da decu kod koje primate bilo kakav oblik respiratornih infekcija nikako ne šalju u školu. Pojašnjava da je neophodno da svaku repisratornu infekciju prijave izabranom lekaru, koji će proceniti, da li je potrebno uraditi test na korona virus ili je u pitanju sezonska infekcija.