Koronavirus može da pogorša sluh

0
Foto: Neuroth

Niko nije imun na oštećenje sluha

Koronavirus uveliko određuje našu svakodnevicu, a pored već definisanih simptoma po kojima se prepoznaje (otežano disanje, kašalj, teperatura, malaksalost, gubitak čula ukusa i mirisa) zapaženo je da je ovaj virus može uticati i na sluh.

Studije ukazuju na učestalost ove pojave i pokazuju da jedna od deset osoba ima oštećenje sluha tokom infekcije koranavirusom.

Epidemiološka studija Ujedinjenog Kraljevstva objavljena u Međunarodnom časopisu za audiologiju otkrila je da je oko 13,5% pacijenata prijavilo promenu u sluhu čak i nakon poboljšanja drugih simptoma. Takođe, istraživanja MAYO klinike, opisuju pacijente sa COVID-19 koji su doživeli gluvoću praćenu zujanjem u ušima.

Foto: Neuroth

S druge strane, stručnjaci upozoravaju i da još nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili direktnu vezu između infekcije koronavirusom i problema sa sluhom. Ipak, možemo biti „osnovano sumnjičavi“.

Brojni su pacijenti koji kažu da im se sluh pogoršao od početka pandemije, međutim audiološkom opservacijom ispostavilo se da im se sluh nije promenio, ali njihova sposobnost razumevanja u toku komunikacije s drugima jeste (najverovatnije zbog maske na licu koja otežava razumevanje).

U tom smislu, preporuka je da se svako ko primeti problem obrati stručnjaku otorinolaringologu – audiologu u najkraćem roku. Zbog nedostatka mogućnosti da ovaj pregled u ovim okolnostima urade u ambulantama, centar za sluh Neuroth omogućiće građanima Beograda da od 21. decembra besplatno provere sluh i na taj način otkriju eventualni poremećaj i ublaže zabrinutost. Savetovanje i testiranje u ovom centru biće moguće izvrštiti u Makenzijevoj 53.

Takođe, ne bi trebalo zaboraviti ni činjenicu da su buka i stres visoko rangirani kao pojave koje mogu da oštete sluh pa je preporuka stručnjaka da se koriste zaštitni čepovi za uši koji ne dozvoljavaju, najpre buci, da dospe do osetljivih ćelija unutrašnjeg uha.

Piše: Doc. dr Ninoslava Dragutinović, otorinolaringolog, subspecijalista audiolog