Koronavirus: Sedam preminulih i 457 zaraženih u Srbiji, Tiodorović protiv zatvaranja čitavih gradova u karantin, rađeni testovi Ani Brnabić i njenim saradnicima, u Španiji se COVID-19 najbrže širi…

1
Foto: Profimedia

U KBC “Dragiša Mišović” od posledica koronavirusa preminula je osoba stara 48 godina, saopštila je direktorka instituta “Batut” Verica Jovanović na konferenciji za štampu u Beogradu.

Ona je rekla da je danas težak dan za Srbiju, jer su u jednom danu zabeležena tri smrtna slučaja od koronavirusa, jer su noćas preminule dve osobe.

U pitanju su K. S. (80) koji je bio hospitalizovan u Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije i P. B. (62) koja je bila hospitalizovana u Kliničkom centru Niš.

U Srbiji je do 15 časova 26. marta 2020. godine registrovano ukupno 457 potvrđenih slučajeva COVID-19. To je 73 više nego u sredu.

Do poslednjeg izveštaja do 15 časova 26. marta 2020. godine testirani su uzorci 295 osoba od kojih je 73 pozitivno i 222 negativno na novi koronavirus.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

“NE TREBA DA ZATVARAMO ČITAVE GRADOVE U KARANTIN”

Na redovnoj konferenciji za medije na kojoj se stručnjaci, epidemiolozi obraćaju javnosti o svim pitanjima u vezi sa koronavirusom, a koja se danas održava u Palati Srbija, novinarima se obratio i epidemiolog Branislav Tiodorović.

U jednom trenutku rekao je veoma zanimljivo zapažanje – struka uvek prva govori kako bi trebalo, a dalje odlučuju nadležni.

“Struka ne daje poseldnju reč, nego prvu. Uvek se napravi iscrpna analiza i onda se predlože mere. Postoji redosled poštovanja odluka, a onaj ko predstavlja državu prenosi ono što su zajedno doneli struka i država, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović.

“Znamo šta se dešava u svetu, znamo šta se dešava kod nas, imamo prognoze i na osnovu toga se donose mere. Nama trenutno nije potrebno pravljenje karantina od celog grada,” rekao je Tiodorović.

“Kada se sve ovo završi može se diskutovati o tome da li smo sve radili na najbolji mogući način”, dodao je on.

On je najavio i da očekuje porast obolelih i osvrnuo se na primere Španije i Italije.

“Očekujemo da će ova nedelje biti teška, kao i sledeća, doći će do porasta”, rekao je Tiodorović.

TRUDNICA ZARAŽENA KORONAVIRUSOM BIĆE POROĐENA SUTRA U NARODNOM FRONTU

Direktor GAK “Narodni front” Željko Miković izjavio je za Kurir da je potvrđen koronavirus kod prve trudnice, koja će sutra biti porođena.

“Imali smo tri sumnjiva slučaja i kod jedne trudnice, koja je u terminu za porođaj, danas je potvrđena korona. Ona je neverovatno dobro, čak ni nema nikakvu kliničku sliku koja bi pokazivala da je u pitannju koronavirus, osim što su testovi pozitivni”, rekao je Miković, preneli su mediji.

Dodao je da je trudnica testirana samo zato što je bila u kontaktu sa inficiranim. Kako je rekao, ženi će sutra biti obavljen indukovani porođaj u posebnom delu bolnice, odvojenom samo za porođaj trudnica s koronom.

“DECA ZARAŽENA KORONAVIRUSOM LEŽAĆE NA PEDIJATRIJSKOM ODELJENJU BOLNICE DRAGIŠA MIŠOVIĆ”

Direktor klinike za infektivne i tropske bolesti doktor Goran Stevanović na početku svog izlaganja tokom redovnog obraćanja stručnjaka javnosti zahvalio se kolegama za žrtvu koju su podneli.

“Svima, lekarima, medicinskim sestrama naročito, ali i onima koji su često u senci i pacijenti nisu ni svesni njihovog uticala a to su anesteziolozi”, rekao je Stevanović.

Istakao je da odeća i kosa mogu da budu kontaminirani, ali da je najčešće potrebno da dođe do prenosa rukom od kose ili odeće do sluznica kako bi se preneo virus.

Govorio je i o smeštaju najmlađih pacijenata.

“Naš zdravstveni sistem je predvideo gde će biti smeštena deca koja imaju covid-19. U Beogradu to je pedijatrijski deo bolnice Dragiša Mišović” ,rekao je dr Goran Stevanović.

On je posebno naglasio da Sajam nije kolektivni smeštaj, već privremena bolnica za pacijente sa lakšom kliničkom slikom.

ŠPANIJA ZEMLJA SA NAJBRŽIM TEMPOM ŠIRENJA KORONAVIRUSA U EVROPI

Ministarstvo zdravlja Španije registrovalo je još 8.578 zaraženih i 655 preminulih.

Tako je u toj zemlji crni zbir porastao na 56.188 zaraženih i 4.000 preminulih.

Španija je postala zemlja sa najbržim širenjem koronavirusa u Evropi.

Virus opterećuje španski zdravstveni sistem, a medicinsko osoblje pokušava da se brine o bolesnima uz manjak aparata za ventilaciju (respiratora), zaštitne i druge opreme.

U staračkim domovima je jedna destina ukupnog broja smrtnih slučajeva u Španiji od bolesti COVID-19 koju izaziva novi koronavirus.

BROJ ZARAŽENIH PO GRADOVIMA I OPŠTINAMA U SRBIJI

Najveći broj zaraženih od koronavirusa trenutno je u Beogradu, gde taj broj iznosi 173. Slede ga Valjevo sa 46 i Niš sa 37 zaraženih osoba.

Na listi gradova koji imaju najvećih broj obolelih od koronavirusa, osim prethodna tri grada, našli su se i Ćuprija sa 25 i Novi Sad sa 15 i Kruševac sa 11 zaraženih.

Čačak i Kragujevac dele sedmo mesto sa po 10 zaraženih, kao što i Vranje i Kikinda dele osmo mesto po broju obolelih – ukupno 6.

RAĐENI TESTOVI PREMIJERKI BRNABIĆ I NJENIM SARADNICIMA

Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević rekla je da su rađeni testovi na virus korona premijerki Ani Brnabić i njenim saradnicima.

Ona je za Prvu TV dodala da misli da su rezultati negativni.

“Koliko ja znam jedino je potvrđeno da je u kabinetu ministra Trivana ima zaraženih”, potvrdila je Vasiljevićeva.

SZO ZA EVROPU: ZABRINJAVAJUĆE, ALI VIDIMO OHRABRUJUĆE ZNAKE

Postoje “ohrabrujući znaci” usporavanja širenja koronavirusa na evropskom kontinentu iako je i dalje situacija ozbiljna, rekao je danas direktor ogranka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu.

“Iako je situacija i dalje zabrinjavajuća, počinjemo da vidimo ohrabrujuće znake”, rekao je Hans Kluge na konferenciji za novinare emitovane onlajn iz Kopenhagena.

On je rekao da je u Italiji, gde je najveće žarište bolesti COVID-19 u regionu, stopa zaraženih neznatno niža mada je i suviše rano da se kaže da je pandemija dostigla svoj vrhunac u toj zemlji.

SZO Evropa, koji obuhvata 53 zemlje od Atlantika do Pacifika, prema svojim zvaničnim podacima, navodi da ima 220.000 zaraženih i 11.987 umrlih od koronavirusa u tom regionu.

VULIN O SAJMU

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da se smeštaj za obolele od koronavirusa na Beogradskom sajmu još radi, da će pored kreveta biti donete vojničke kasete i paravani, a biće napravljen i prostor gde će moći da se gleda televizija. Mnoge firme se, kaže, javljaju i nude punjače za telefone, kao i časopise.

“To nije hotel i ne može biti hotel. Postoje stroga pravila kojih se morate pridržavati. Tu ne uživamo, tu se lečimo. Mi smo spremni, verujem da ćemo u toku današnjeg dana biti potpuno spremni”, poručio je Vulin.

Ministar odbrane je za RTS rekao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio pojačane mere vojsci kada je u pitanju Valjevo i širenje koronavirusa.

KON: SAJMIŠTE? TO NIJE BIO LAPSUS

Doktor Predrag Kon reagovao je pošto je juče na konferenciji tokom obraćanja javnosti o situaciji sa suzbijanjem pandemije Covid-19, govoreći o smeštaju za obolele od koronavirusa na Beogradskom sajmu, upotrebio reč “sajmište”, zbog čega mu je prigovoreno. On je napisao da to nije bio lapsus i da je Sajam oduvek zvan “sajmište” u njegovoj porodici i da nije trebalo da bude ispravljen zbog toga.

“U mojoj porodici su sajam uvek zvali sajmište…Niko iz moje porodice da je živ ne bi mi prigovorio. To je jedino važno. Nije trebalo uopšte da se ispravlja kao lapsus. Svakom ko pomisli da mi nešto prigovori treba da zna da sam Jevrejin. I da… Na sajmištu predratnom je bio najveći logor za Jevreje”, napisao je doktor Kon na Fejsbuku.

On je potom još i dodao:

“Značenje reči sajmište : Lokacija na kojoj se redovno održava sajam.
Nije bilo nikakvog lapsusa”, napisao je doktor Kon na Fejsbuku.

DR SRĐA JANKOVIĆ O IMUNITETU, CRP TESTOVIMA I LEKOVIMA PROTIV MALARIJE

Dr Srđa Janković, specijalista imunologije i hepatologije Univerzitetske dečje objašnjava zbog čega baš lekovi protiv malarije i nekih reumatskih autoimunih bolesti navodno deluju kod koronavirusa, za Nedeljnik kaže:

“Mnogi lekovi imaju odranije poznato antivirusno delovanje. To važi i za određenu kombinaciju antimalarika i antireumatika, o kojoj se ovih dana zaista mnogo govori i piše. I ovaj i mnogi drugi terapijski protokoli sada se ubrzano ispituju u okviru sveobuhvatnog interdisciplinarnog lečenja osoba obolelih od COVID-19, posebno onih sa težim oblicima bolesti, s obzirom na to da blaži oblici i ne iziskuju nikakvo lečenje.

Tek predstoji da se vidi koji će se od raspoloživih antivirusnih agenasa najbolje pokazati i u kojoj kombinaciji. Studije koje se u tom smislu objavljuju iz dana u dan nesumnjivo su važne i donekle ohrabrujuće. Međutim, izbor optimalne terapije je svakako u domenu infektologa i drugih članova lekarskog tima. Problemi nastaju kada ljudi pročitaju jednu preliminarnu studiju o jednom potencijalnom terapijskom režimu i pomisle da je to “taj” lek, pa onda dođu u iskušenje da pokušaju da ga nabave i uzimaju na svoju ruku… Tako nešto svakako ne pomaže, a može biti i štetno, štaviše pogubno…”, piše dr Janković u novom broju Nedeljnika.

U KINI PONOVO NIJE BILO LOKALNO ZARAŽENIH

U Kini danas nije zabeležen ni jedan novi slučaj lokalno zaraženih korona virusom, ali sanitarne vlasti su navele da ima 67 novozaraženih uvezenih slučajeva.

Šest osoba je umrlo, od kojih pet u Vuhanu, mestu gde se pojavila epidemija, pokazuje zvanični bilans za prethodna 24 časa.

Zemlji gde je svetska pandemija počela u decembru sada je prioritet da izbegne da se bolest KOVID-19 vrati na njenu teritoriju iz inostranstva.

Zbog toga svako ko se vraća u Kinu mora da ide u karantin 14 dana, bez obzira iz koje zemlje dolazi.

U Pekingu karantin mora da bude sproveden u posebnim mestima specijalno odredjenim za one koji su tek došli.

Ukupno je 541 slučaj takozvanih uvezenih zaraza zabeležen u Kini, navelo je Ministarstvo zdravlja u vreme kada izgleda da je zemlja uglavnom savladala epidemiju.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

  1. Očigledno je da ste i Vi deo ovog totaltarnog režima, jer ćutite i ne obaveštavate gradjane o svakodnevnim konferencijama DJB. Para vrti gde burgija neće, a?

Comments are closed.