“Koronavirus gubi snagu na vrućini. U mraku virus polovinu snage čuva pola sata, a na suncu 90 sekundi…”: Bela kuća šalje pozitivne signale pred leto

0
Beta - AP Photo/Patrick Semansky

Koronavirus brže gubi snagu kad je izložen suncu, vrućini i vlažnom vazduhu, izjavili su juče predstavnici američkih vlasti, čime su podgrejali nade da će u letnjim mesecima posustati širenje virusa.

Kako se navodi, američki naučni ci su utvrdili da virus najbolje preživljava u zatvorenim i suvim prostorima i da gubi snagu kad dođe do rasta temperature i vlage, osobito ako je izložen sunčevom svetlu, kazao je vršilac dužnosti šefa Kancelarije za nauku i tehnologiju američkog Ministarstva za nacionalnu bezbednost Vilijam Brajan na brifingu novinara u Beloj kući.

“Virus najbrže umire u prisustvu direktnog sunčevog svetla”, istakao je Brajan.

Novi koronavirus, međutim, pokazao se smrtonosnim i u toplim podnebljima kao što je Singapur, donekle dovodeći u pitanje uticaj vremenskih uslova na njegovo ponašanje, piše Index.hr.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da bi nova saznanja trebalo interpretirati oprezno. “Nadam se da će ljudi uživati u suncu i, bude li imalo učinka, to je odlično”, rekao je.

Na neporoznim površinama poput nerđajućeg čelika, u mraku i uslovima niske vlage virus gubi polovinu snage nakon 18 sati, istakao je Brajan. U vrlo vlažnim uslovima snaga mu se prepolovi posle šest sati, a kada je izložen i suncu, to se događa za dve minute, napomenuo je on.

Naučnici su sličan efekat uočili i sa česticama koronavirusa koje “lete” kroz vazduh, simulirajući kašljanje i kijanje. U mračnoj prostoriji virus je lebdeći uspeo polovinu snage da zadrži čitavih pola sata, a kad je bio izložen sunčevim zracima, snaga mu se prepolovila u roku od 90 sekundi.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?