Koronavirus: Australija zabranila ulazak u zemlju svima koji dolaze iz Kine, a nisu njeni državljani

0
Beta/AP Photo/Damian Dovarganes

Australija je od danas zabranila ulazak u zemlju svima koji dolaze iz Kine, a nisu njeni državljani, u okviru borbe protiv epidemije novog koronavirusa od koga je do sada zaraženo gotovo 12.000 ljudi a 259 je umrlo.

Australijski premijer Skot Morison objavio je da će samo australijski državljani i oni sa boravkom u toj zemlji kao i supružnici državljana moći da uđu u zemlju iz Kine. Pored toga, osobe koje se vraćaju u zemlju iz Kine će morati da poštuju period karantina od 14 dana, dodao je premijer. 

Kina postaje sve izolovanija zbog krize sa novim koronavirusom.

Vašington je juče objavio privremenu meru zabrane ulaska stranim državljanima koji su putovali u Kinu poslednjih 14 dana. Amerikancima koji se vraćaju iz Kine biće dozvoljen ulazak u zemlju ali će biti podvrgnuti zdravstvenom pregledu na ulasku i moraće 14 dana da sami kontrolišu da li predstavljaju rizik za zdravlje. Amerikanci koji dolaze iz provincije Hubej, epicentra virusa, biće podvrgnuti 14-odnevnom obaveznom karantinu.

Od danas SAD će početi da usmerava sve letove za SAD iz Kine na sedam glavnih aerodroma gde putnici mogu da budu podvrgnuti proveri.

Slične odluke o restrikciji putovanja objavljene su u više drugih zemalja, uključujući Italiju, Singapur i Mongoliju.  

Singapur, popularna destinacija za odmor i kupovinu, zabranio je dolazak Kinezima, čime je postao prva jugoistočno azijska zemlja da to uradi.

Australijsko ministarstvo spoljnih poslova je takodje preporučilo svojim državljanima da ne putuju u kontinentalnu Kinu. Preporuka se ne odnosi na Hongkong o čemu će se ponovo razmatrati za dve nedelje, navelo je australijsko ministarstvo.

Pre toga je aviokompanija Kvantas danas objavila da prekida svoja dva dnevna leta iz Sidneja za Peking i Šangaj od 9. februara zbog medjunarodnih restrikcija vezanih za virus.

Novozelandska aviokompanija “Er Nju Ziland” je sledila njihov primer objavljujući da se prekidaju letovi iz Oklanda za Šangaj od 9. februara.

Sve više svetskih aviokompanija objavljuje da prekida letove za Kinu. 

Australijske vlasti potvrdile su do sada deset slučajeva zaraženih koronavirusom u Australiji. 

Od kada je Kina obavestila Svetsku zdravstvenu organizaciju o pojavi novog koronavirusa krajem decembra, najmanje 23 zemlje su prijavile da imaju slučajeve zaraženih od tog virusa. Naučnici užurbano rade na tome da utvrde kako se tačno virus širi i koliko je opasan. 

Stručnjaci navode da postoji mnogo dokaza da se virus širi među ljudima u Kini, a SZO je u saopštenju u četvrtak takođe navela da je posebno zabrinuta da su neki slučajevi van Kine uključivali prenos od čoveka na čoveka. SZO je ovu epidemiju proglasio globalnom vanrednom situacijom.

(Beta)