Korona u srpskim školama: Gde su zaraženi, koliko ih je, preti li masovno širenje?

0
Foto: Igor Pavićević

Koronavirus se već 1. septembra pojavio u jednoj školi u Beogradu, a u narednim danima krenule su da pristižu informacije i iz drugih gradova, prvo Kragujevca, zatim i Niša. Za sada, prema dostupnim informacijama, ova tri grada jedina su u Srbiji koja beleže slučajeve zareze ili sumnje na kovid 19.

Kako prenosi Blic, na teritoriji Beograda korona je “ušla” u pet škola, pri čemu je zaraženo pet učenika, tačnije po jedan iz svake škole.

Kako je epidemiolog dr Predrag Kon, rekao juče, radi se o pojedinačnim slučajevima u Beogradu na koje je “reagovano”.

“Sve je pod vrlo striktnom kontrolom. Iz “Batuta” su mi rekli da za sada za celu Srbiju nema problema. Ono što se ne može tvrditi za sve, jeste da se pojavljuju slučajevi slabije zaštite u srednjoj školi. Ja sam potpuno uveren da se posle dugotrajnog rada i među srednjoškolcima mogu dobiti verni i lojani saradnici”, istakao je epidemiolog.

Kod četvoro učenika, koji pohađaju škole u Kragujevcu, potvrđena je infekcija virusom korona.

Desetak učenika na području Školske uprave Niš koja pokriva područje Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga nalaze se preventivno u izolaciji jer je neko od ukućana oboleo, ali od 1. septembra do danas nije zabeležen nijedan potvrđeni slučaj oboljevanja od korone u školama.