Korona mogo gora od gripa: Pet puta veća smrtnost i češći razvoj 17 komplikacija

0
Foto: Profimedia

Grip je pred vratima, a to ove sezone posebno otežava posao zdravstvenim radnicima jer virusi gripa i kovida izazivaju slične simptome i otežavaju dijagnozu. Prema novom američkom istraživanju i komplikacije su veće kod težeg oblika kovida-19 nego kod težeg gripa.

Obe bolesti rezultiraju iznenadnim kašljem i povišenom telesnom temperaturom, kao i opštm osećajem slabosti.   

“Grlobolja, glavobolja, bol u mišićima, curenje iz nosa češći su kod obolelih od gripa, dok je gubitak čula ukusa i mirisa i okusa tipičan za kovid-19”, poručuje nemački Institut Robert Koh.

Nemački javnozdravstveni institut u nedavnom izveštaju objavio je da su najčešći znaci kovida-19  kašalj, koji se javlja u 45 odsto slučajeva i temperatura u 38 odsto. Gubitak čula mirisa, anosmiju, oseća 15 odsto bolesnika. Ali za sada je laboratorijski test jedini način a saznate šta je u pitanju.   

Prema lekarima, najjednostavnije je prepoznati običnu prehladu, mada i ona može da izazove grlobolju, umor i glavobolju. Prehlada neće izazvati opšti osećaj nemoći kakav prati grip.   

Kad se upoređuju kovid-19 i grip, nova pandemijska bolest izaziva značajno više težih slučajeva, objavio je Institut Robert Koh, , prenosi Rojters.     

U proseku, oboleli od koronavirusa zahtevaju duže bolničko lečenje. Oni češće završavaju na odeljenjima intenzivne nege i tamo duže ostaju na lečenju.  

Na respiratoru, poređenja radi, završi 22 odsto obolelih od kovida u odnosu na 14 odsto onih koji obole od gripe.   

Američki naučnici uporedili su stopu komplikacija kod 3.948 odraslih osoba hospitaliziovanih zbog kovida-19 i 5.453 hospitalizovanih prethodnih godina zbog gripa.

Pacijenti obuhvaćeni istraživanjem koji su bolovali od gripa imali su više komorbiditeta, poput bolesti srca i dijabetesa.   

Uprkos tomu, kod pacijenata sa kovidom-19 uočena je pet puta veća stopa smrtnosti i otprilike dvostruko veća potreba za prijemom u jedinicu intenzivne nege, kao i duži boravak na bolničkom lečenju u odnosu na obolele od gripa.  

Kod obolelih od kovida primećen je i češći razvoj čak 17 različitih komplikacija, među kojima su bile one povezane sa bolestima pluća, krvi, srca, krvnih sudova, nervnog sistema, bubrega i jetre. 

Američka studija je u nedeljnom izveštaju o morbiditetu i mortalitetu američkih Centara za kontrolu i prevenciju (CDC) bolesti utvrdila je da je rizik od razvoja komplikacija u slučaju kovida-19 veći među Afroamerikancima, Latinoamerikancima i ostalim pacijentima koji nisu bele rase, čak i kada su u obzir uzeti njihove godine starosti i već postojeća medicinska stanja.