Koriste se kod dijabetesa, alkoholizma i artritisa kod pasa, ali deluju i na kancer: Čak 49 lekova za sasvim druge bolesti ubija ćelije raka

0
Foto: Profimedia

Američki naučnici sa Harvarda, MIT-a i Dana-Faber instituta za istraživanje raka otkrili su da 49 lekova kojima osnovna namena nije lečenje raka zaista imaju određeni učinak u borbi protiv kancera, piše u magazinu Nature Cancer.

Rad objavljen u časopisu Nature Cancer rezultat je najvećeg proučavanja uzoraka koji imaju odobrenje Američke agencije za lekove ili su u ranim fazama kliinčkog ispitivanja, a koji su se pokazali bezbednim za ljude. Naučnici su ispitali dejstvo lekova na više od 550 različitih linija kanceroznih ćelija, prenosi Dejli mejl.

“Otkrili smo da iznenađujući broj lekova koji nisu onkološki mogu da unište ćelije raka u laboratoriji”, kaže dr. Stiven Korselo iz Instituta za borbu protiv raka Dana-Farber koji je vodio istraživanje.

Ranije su ti napori bili preteški jer su naučnici morali da uzgajaju jednu po jednu liniju kanceroznih ćelija, da bi pojedinačno testirali lekove, a sada su koristili tzv. DNK bar kodove što je ubrzalo postupak.

Na spisku su lekovi za šećernu bolest, upalu, borbu protiv alkoholizma…

“Ukupno smo testirali 4.518 postojećih lekova u okviru ovog eksperimenta”, rekao je Korselo. “Otkrili smo 49 lekova koji nisu onkološki, a koji su mogli da unište te kancerozne ćelije, uništavajući jednu vrstu raka, ali ne i drugu što je idealna odlika”.

Naučnici su odabrali četiri leka da bi sproveli dodatna istraživanja i utvrdili kako napadaju i uništavanju ćelije raka.

To je uključilo lekove za šećernu bolest, upalu, borbu protiv alkoholizma i za bolove kod pasa obolelih od artritisa.

Većina lekova koje su testirali napala je rak na novi način.

Dr. Brus Blum iz britanske kompanije Healx iz Kembridža, koja koristi veštačku inteligenciju u otkrivanju lekova za retke bolesti, rekao je da bi mehanizmi delovanja ovih lekova na rak, koje su otkrili naučnici, mogli biti korisni i za nove pristupe u lečenju i za prenamenu starijih lekova.

Lek tepoksalin, koji se koristi u veterini, napadao je protein MDR1 na površini ćelija koji ih štiti od delovanja hemoterapije.

Korselo je rekao kako pacijenti oboleli od raka koji razviju otpornost na hemoterapiju često imaju visoke nivoe tih proteina.

Antabus, lek za lečenje zavisnosti od alkohola, pokazao je da deluje na karcinome kojima nedostaje deo hromosoma 16, što se često događa kod raka dojke.

Onkološki efekat pokazali su i vanadium, koji se koristi kod dijabetesa, kao i levonorgestrel, hormon koji se koristi u lekovima za kontracepciju.